NEJASNO Što će Rusi čistiti, ta ravnatelj je još u ožujku sve počistio

SKB Mostar - Sveučilišna klinička bolnica Mostar
hercegovina.info

Nemala buka digla se u BiH oko ruskog konvoja koji je, na poziv predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, trebao stići u Mostar da počisti Sveučilišnu kliničku bolnicu od koronavirusa.

HDZ Bosne i Hercegovine kazao je da se pisanjima o ruskom konvoju skreće pozornost sa respiratora, koji jesu skandal godine, a da ne kažemo i prošle godine, pa i dogodine, a što ne znači da nije također zanimljivo da smo baš Ruse odabrali da pomažu u Mostaru.

Tijekom pojave pandemije koronavirusa, a u vidu rastuće međunarodne solidarnosti i duha zajedništva, brojna veleposlanstva u Bosni i Hercegovini su kontaktirana. Većina veleposlanstava ponudila je pomoć pri suzbijanju širenja virusa na području naše domovine. Na utvrđenim činjenicama i prenesenog pozitivnog iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka zatražen je dolazak istog ruskog humanitarno-medicinskog konvoja pomoći i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koji je u proteklom tjednu boravio u Bosni i Hercegovini“, kazali su iz HDZ-a BiH.

Ističu da u se „u ovim zahtjevnim okolnostima i naporima, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović se zahvaljuje svima koji su voljni dati i daju doprinos kako zdravstvenim tako i svim drugim ustanovama i institucijama u Bosni i Hercegovini koje izravno sudjeluju u borbi protiv pandemije koronavirusa, bilo to u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru ili bilo kojoj drugoj sredini“.

„Zdravstveni izazovi, socijalna osjetljivost, teška gospodarska situacija i sigurnosni izazovi s kojim se trenutno naša domovina Bosna i Hercegovina suočava, nikako i nikome ne smiju biti opredjeljenje za poticanje bespotrebnih političkih sukoba, utemeljenog na obmanama i lažima, što smo svjedoci kod konkretnog slučaja. Također, ovdje svjedočimo i providnom skretanju pozornost sa stvarnih afera, kao što je nedavna netransparentna nabavka respiratora proračunskim sredstvima“, kazali su iz HDZ-a BiH. Navode da bi Hercegovačko-neretvanska županija, kao jedna od najpogođenijih županija koronavirusom, trebala biti prioritetom za svaki vid humanitarne pomoći, svih naroda u Bosni i Hercegovini gledajući stvarne potrebe ove županije, neovisno o nacionalnoj strukturi stanovništva u ovoj situaciji.

„Koronavirus je svima nama zajednički neprijatelj i svaka politizacija je neprihvatljiva, u pitanju su ljudski životi i pružena pomoć je uvijek dobro došla“, kazali su iz HDZ-a.

I premda su dodali da su većina veleposlanstava nudila pomoć, nisu rekli kako to da nije odabrana pomoć neke od europskih zemalja, i zašto baš Rusije.

U međuvremenu konvoj je zaglavio, i nema mu preko granice. U Ministarstvo obrane su se ogradili i istaknuli da nisu nadležni za davanje dozvole ulaska oružanim snagama druge države u BiH, a ni Ministarstvo sigurnosti BiH nije dalo suglasnost graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Iz bolnice u Mostaru su izjavili da je ruski tim radio dezinfekciju u Banja Luci, pa su zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru. Zvanje ruskog tima za dezinfekciju u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar otvara još jedno pitanje, mimo onoga – zašto baš Rusi.

Što će ruske virusoubojice uopće u Mostaru, ako je ravnatelj sve počistio još u ožujku.

„Umisto sprida, uša nam je sazad, ali smo mi to riješili i počistili i idemo dalje“, kazao je 19. ožujka ravnatelj Ante Kvesić, neposredno nakon što je na odjelu za plućne bolesti na čudan način pojavio provooboljeli.

Iza toga virus je buknuo još najmanje na Ortopediji, gdje je na koronavirus pozitivno i nekoliko pacijenata.

Hercegovina.info u više navrata je pisala o koronavirusu mimo COVID bolnice. Temeljem naših upita javnost je saznala koliko je liječnika i s kojih odjela pozitivno na koronavirus, te da ima i zaraženih pacijenata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.