NALOG DIP-u: Pozitivni na koronavirus mogu glasovati u nedjelju

Vlatko Marinović, predsjednički kandidati, Hrvatska, Kočerin, izbori, neovisna lista, glasovanje, koronavirus, Središnje izborno povjerenstvo, izbori, spiskovi, izbori, glasovanje, Središnje izborno povjerenstvo, Središnje izborno povjerenstvo, izbori, birači, izbori, glasovanje, Središnje izborno povjerenstvo, devedesetka, opći izbori 2022, izbori, glasovanje, Središnje izborno povjerenstvo

Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio odluku kojom nalaže Državnom izbornom povjerenstvu da omogući biračima pozitivnima na COVID-19 da u nedjelju glasaju na izborima za Sabor.

"Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", priopćio je Ustavni sud.


Zaključuju da je DIP, stoga, u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, "uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji".

"Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", stoji u priopćenju Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Ustavni je sud tom odlukom prihvatio žalbu SDP-ovca i kandidata na listi Restart koalicije Peđe Grbina. On je, kao sudionik izbora, u srijedu od Ustavnog suda zatražio korigiranje mjere kojom je DIP onemogućio pozitivnima na COVID-19 sudjelovanje na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.