NAJNOVIJE S GRANICE Nema samoizolacije tko ulazi u Hrvatsku, u Federaciji još nisu ukinuli tu mjeru

Granični prijelaz
Granični prijelaz

Hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u Republiku Hrvatsku. Dvojni državljani se na graničnom prijelazu trebaju identificirati kao hrvatski državljani. Novost je kako se hrvatskim državljanima koji dolaze u RH neće određivati mjera samoizolacije već su se i oni dužni pridržavati preporuka i uputa HZJZ, potvrdili su za hercegovina.info iz Granične policije BiH.

Podsjećaju da je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio izmijenjenu Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, prema kojoj se hrvatskim državljanima koji dolaze u RH neće određivati mjera samoizolacije već su se dužni pridržavati preporuka i uputa HZJZ. Preporuke je moguće pronaći na web stranicama HZJZ.

Odlukom je također omogućen ulazak stranim državljanima u Republiku Hrvatsku ukoliko se radi o:
- poslovnim razlozima ili drugom gospodarskom interesu za RH,
- neodgodivi osobni razlozi.


Ukoliko se radi o poslovnom posjetu, državljani EU/EGP moraju na graničnom prijelazu pokazati dokumentaciju iz koje je vidljiv gospodarski interes za RH ili dokaz o interesu gospodarskog subjekta za ulazak te osobe, ili poziv na poslovni sastanak.


Kod neodgodivih osobnih razloga, strani državljani moraju imati dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine koja se nalazi u R. Hrvatskoj, ili plovila (moguće i nositelj leasinga) za sebe i članove obitelji, kao i dokumentaciju iz koje je vidljivo da je dolazak u svrhu sahrane člana obitelji i granična policija će im uručiti letak na kojem se nalaze upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ukoliko postoje neke dvojbene situacije, moguće je poslati mail na [email protected] te će se osobi odgovoriti udovoljava li uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Prilikom ulasku u Bosnu i Hercegovinu, Granična policija Bosne i Hercegovine obavlja granične provjere sukladno Zakonu i Odluci Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Odluka se ne primjenjuje na:

a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,

b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,

c) prekogranične radnike,

d) službe i timove Civilne zaštite,

e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,

f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,

g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,

h) posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu,

i) čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,

j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH,

k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine,

l) na državljane susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

U Federaciji nije povučena odluka o samoizolaciji za one koji dolaze iz Hrvatske, a o čemu je bilo govora i jučer.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.