NAČELNIK PU ČAPLJINA ODGOVORIO GRADONAČELNIKU 27 godina sam bez mrlje, a Vidiću neću biti daljinski upravljač

Smiljan Vidić
Ilustracija hercegovina.info

Načelnik PU Čapljina Marijo Zovko odgovorio je na zahtjev gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića, koji ga je prozvao "da na posao dolazi kao turist, da nakon doručka ide kući, a sve dok je sigurnosna situacija u Čapljini narušena".

Odgovor načelnika prenosimo u cijelosti:

Ponukan dopisom gradonačelnika Čapljine upućenom ministru MUP-a HNŽ/K i predsjedniku Vlade HNŽ/K, a koji je objavljen na internet portalu - službenoj stranici Grada Čapljine dana 12.08.2020. godine, a ubrzo prenijeli mnogi portali u regiji, u kojem je gradonačelnik krajnje nekorektno, drsko i javno prozvao mene osobno i iznio neistine o mojem radu i aktivnostima PU Čapljina – javno ću i odgovoriti.

Za razliku od gradonačelnika Grada Čapljine, ja neću uporabiti jezik ulice i vrijeđati njega na osobnoj razini, ali sam primoran iznijeti neke činjenice.

Policijska uprava Čapljina organizacijski obuhvata ne samo grad Čapljinu, nego i općine Stolac, Neum i Ravno. U gradu Čapljini lokalno djeluje Policijska stanica Čapljina i koliko sam informiran, ima gotovo svakodnevnu i korektnu suradnju sa službama Grada Čapljine.

Dakle, funkcija načelnika PU Čapljina nije isključivo “vezana” za grad Čapljinu, nego organizacijski pokriva i mjesno nadležne Policijske stanice i ispostavu ostalih općina koje sam spomenuo.

Prozivati mene da u Čapljinu dolazim turistički i radim tek dva sata je bezobrazno i drsko, a u slučaju da se ponovi bit ću prisiljen pokrenuti tužbu radi klevete.

Policijski sam službenik već više od 27 godina i po činu “samostalni inspektor”, bez i jedne mrlje u dosadašnjoj karijeri. Nikada nisam bio, a niti želim biti “daljinski upravljač” bilo koje političke garniture, pa to ne želim biti niti gradonačelniku grada Čapljina. Položio sam prisegu i obvezao se da ću svoje poslove obavljati profesionalno, savjesno i odgovorno, pridržavajući se u radu ustava i zakonskih propisa.

Što se tiče događaja od dana 07.08.2020. godine, kada je u 20,30 sati, u Ulici Mate Bobana, u Čapljini, došlo do upotrebe vatrenog oružja, kojom prilikom je jedna osoba zadobila više prostrelnih rana na stopalima obje noge, a koji je, po navodima gradonačelnika, unio veliki nemir i strah među žitelje Čapljine i veliku dozu ogorčenja na rad policijskih službenika PU Čapljina, želim istaći da su policijski službenici ove PU I MUP-a, zajedno sa tužiteljicom Županijskog tužiteljstva HNŽ, postupili pravodobno i efikasno, u okvirima svojih nadležnosti.

Uniformirana policija ove PU je odmah izišla i osigurala lice mjesta, tužiteljica je sa ekipom za očevid Sektora krim. policije MUP-a HNŽ izvršila očevid, poduzete su mjere na pronalsku počinitelja, u čemu su sudjelovali i pripadnici Jedinice za podršku MUP-a HNŽ. Jedan počinitelj je lišen slobode i nad istim se provodi kriminalistička obrada, a za drugim počiniteljem je raspisana međunarodna potraga zbog sumnje da se nalazi na području susjedne države, zaključio je Marijo Zovko.