NA PETROVDAN Papa Franjo čestitao našem kardinalu zlatni jubilej

Kardinal Vinko Puljić, Mladifest

Pedeseta obljetnica svećeničkog ređenja kardinala Vinka Puljića pada na svetkovinu sv. Petra i Pavla

Povodom pedesete obljetnice svećeničkog ređenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, koje pada na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2020., Sveti Otac papa Franjo uputio je, 12. lipnja 2020. kardinalu svoju čestitku, objavila je Katolička tiskovna agencija BiH.

Istu prenosimo u cijelosti:

Našemu časnom bratu
UZORITOM GOSPODINU KARDINALU VINKU PULJIĆU
vrhbosanskom nadbiskupu metropoliti koji će proslaviti zlatni jubilej svećeničkoga ređenja na sljedeću svetkovinu apostolȃ Petra i Pavla, od srca čestitamo ovaj sretan spomen i, sjećajući se dugoga djelovanja u nadbiskupiji, koja mu je povjerena, i u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, koje je marljivo vršio, i pohvaljujući njegovo revno zauzimanje za širenje vjere, njegovanje pravde, obranu ljudskoga dostojanstva i promicanje mira u gradu, koji se naziva europski Jeruzalem, njemu i njegovu stadu najljubaznije podjeljujemo apostolski blagoslov, prepoznajući ujedno njegovu vjernost prema nasljedniku blaženoga Petra za kojega, na kraju, želimo njegove molitve.

Dano u Rimu, u Lateranu, dana dvanaestoga mjeseca lipnja, godine dvije tisuće i dvadesete.

Franjo

Dana 29. lipnja 1970. u katedrali u Đakovu biskup đakovački i srijemski mons. Stjepan Bäuerlein (Bajerlajn) zaredio je tadašnjeg đakona Vinka Puljića za svećenika Banjolučke biskupije. Svećenik Vinko za geslo je uzeo Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu: „Ja sam Put i Istina i Život“ (14,6).

Mladomisnik Vinko Puljić slavio je svoju Mladu misu, 19. srpnja 1970. ispred trapističke crkve i samostana „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci. Budući da je trapistička crkva, koja se nalazi blizu njegove rodne kuće i u koju je išao od malih nogu, bila teško oštećena u potresu koji je 1969. godine posebno pogodio Banju Luku i okolicu, svoju Mladu misu slavio je u ispred ove crkve, a zajedničko slavlje nastavljeno je u dvorištu njegove rodne kuće.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.