Migrantu dao tuđe bh. dokumente, rekao vozaču da je hendikepiran i busom ga pokušao poslati u Švicarsku

Granični prijelaz Doljani
Hercegovina.info

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu za krijumčarenje migranta zlouporabom dokumenata BiH i Švicarske.

Optuženi Purić Muris (1968.) tereti se da je zlouporabama putne isprave BiH i boravišne dozvole Švicarske, organizirao krijumčarenje ilegalnog migranta državljanina Pakistana, na područje Švicarske, u čemu je otkriven i spriječen.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Purić Murisa, rođenog 1968. godine u Travniku, državljanina BiH.

Optuženi se tereti, da je u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u krijumčarenju osobe A.Q.  ilegalnog migranta sa područja Pakistana, sa ciljem da migranta ilegalno prevede preko državne granice BiH, te dalje prema Švicarskoj i zemljama EU.

U optužnici se navodi da je optuženi, pribavio tuđu putnu ispravu BiH i boravišnu dozvolu Švicarske, koje je dao ilegalnom migrantu, te osoblju autobusa rekao da se navodno radi o hendikepiranoj osobi koja ne može govoriti.

U namjeri krijumčarenja optuženi i ilegalni migrant su spriječeni, kada je otkriveno da pakistanski državljanin koristi dokumente BiH, koji glase na drugu osobu, nakon čega je Granična policija spriječila krijumčarenje migranta.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.