KORONA ZAKON Tko sve u HNŽ-u neće dobiti ni marke, a tko hoće

Marke konvertibilne marke novac
Ilustracija

Javni poziv za pomoć gospodarstvenicima na području Hercegovačko – neretvanske županije, a na koje je utjecala pandemija koronavirusa otvoren je prije tri dana.

Osim onih djelatnosti kojima je raznim odlukama kriznih stožera bio zabranjen rad, pomoć mogu očekivati samo neke djelatnosti iz turističkog sektora, kao i proizvodnja ostalih proizvoda od drva, proizvoda od pluta, slame i pletarskih materijala, te djelatnost proizvodnje ostale vanjske odjeće, piše Ramski Vjesnik.

Izuzete su: trgovine prehrambenim proizvodima, trgovine higijenskim proizvodima, ribarnice, ljekarne, specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom, poljoprivredne ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječjom opremom, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, telekomunikacije, elektroprivrede, pošte.

Javni poziv upućen je svima koji ispunjavaju kriterije prijave za pomoć, a to su oni kojima je zabranjen rad odlukama stožera kao i jedan dio turističkog sektora kojemu nije bio zabranjen rad. Javnim pozivom se predviđa subvencioniranje neto minimalne plaće u iznosu 425 KM za one kojima ispunjavaju kriterije.

Iz Vlade Hercegovačko neretvanske županije najavljuju mogućnost korištenja kredita za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica pandemije, što je već dogovoreno s Razvojnom bankom FBiH. Bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Planirano je da fiksnu kamatu od 2% godišnje plaća Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita, zaključuje Ramski Vjesnik.

Uz gore spomenute pomoć neće dobiti ni medijske kuće u Mostaru, što je premijer obrazložio činjenicom da oni već dobivaju sredstva, kao ni osobe što su dobile otkaz za vrijeme epidemije.