KOMEMORACIJA Brojni dužnosnici se prisjetili života i rada Salke Bukvarevića

Komemoracija Salki Bukvareviću
Fena

Komemoracija povodom smrti ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salke Bukvarevića održana je u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova obitelji. Pored Sarajeva, komemoracija je održana i u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru.

Premijer FBiH Fadil Novalić je naglasio da je "rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države".

"Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna kao i njegova poštena rudarska obitelj, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti. Oni koji su u najtežim vremenima za obranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života" kazao je federalni premijer.

"Opraštamo se od čovjeka kojeg će svi koji su s njim radili, surađivali ili ga barem jedanput u životu sreli i s njim razgovarali, pamtiti kao vedru, blagu, staloženu osobu, do kraja predanu svojim obavezama", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

"Iznenadna smrt našeg dragog Salke, dobrog čovjeka, vrijednog u poslu, časnog borca, dokazanog patriotu, brižnog oca i supruga, duboko nas je rastužila", kazao je ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

"I u vrijeme kada nismo svi isto razmišljali, naš Salko je zagovarao politiku razumijevanja i kompromisa. Posao koji je radio sa borcima uistinu nije bio lagan. Govorio je da se tu radi o pojedinačnom čovjeku, o njegovoj sudbini i da je bolje za nekoga pogriješiti i dati mu pravo koje mu možda i ne pripada, nego nekoga zakinuti za pravo koje mu pripada", istaknula je ministrica financija i potpredsjednica vlade FBiH Jelka Milićević.

"S tugom smo primili vijest da je duša našeg suborca, prijatelja, brata Salke Bukvarevića napustila ovaj svijet. Tužni smo jer je sa ovog svijeta časno i dostojanstveno, kako je i živio, otišao još jedan u nizu velikana", rekao je između ostaloga predsjednik Udruženja boraca 'Crni labudovi' Avdo Subašić.

Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića su obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli.

Ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević preminuo je 29. srpnja na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Rođen je 1967. godine u Gornjem Hrasnu, Općina Kalesija.