Kardinal Puljić: Za sada ništa novo iz Vatikana o Međugorju

Kardinal Vinko Puljić, Međugorje, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Hrvati u BIH, ugroženost, Kardinal Vinko Puljić, BIH, Papa

Vrhbosanski nadbiskup trenutačno boravi u Vatikanu na plenarnom zasjedanju Kongregacije za evangelizaciju naroda koje je član, a ne Kongregacije za nauk vjere, kako su javili neki mediji. KTA pritom podsjeća kako za sada nije predviđen nikakav sastanak u toj kongregaciji.

Isti izvor prenosi kako kardinalu Puljiću "nije poznato da Vatikan priprema bilo kakav dokument o Međugorju niti da osniva posebno povjerenstvo koje bi trebalo proučiti pojavu Međugorja", no on to i ne isključuje.

Kardinal Puljić je podsjetio kako je komisija, koju je na poticaj Biskupske konferencije Jugoslavije utemeljio mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić, nakon trogodišnjeg razmatranja 10. travnja 1991. objavila izjavu u kojoj se, među ostalim, kaže: "Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama."

Kardinal Puljić smatra da je doktrinarni vidik pojave Međugorja riješen, a da treba posvetiti više pozornosti "pastoralnom značenju međugorskog fenomena", jer se ondje okupljaju vjernici ne samo iz BiH nego iz cijelog svijeta.

"Svakako, za sada je sve u nadležnosti mjesnog biskupa i Kongregacije za nauk vjere, koja bi mogla osnovati međunarodno povjerenstvo s namjerom da prouči cijeli slučaj Međugorja", izjavio je kardinal Vinko Puljić, a prenosi KTA.