KAKVA DRŽAVA, TAKVA I POMOĆ Korona zakon u Federaciji u prijedlogu loš da ne može lošiji

Novalić koronazakon
Ilustracija

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je žurno upućen u parlamentarnu proceduru, u praksi će slabo pomoći poslodavce u Federaciji.

Poslovni subjekti temeljem ovog zakona će imati pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu od 244 marke po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj 2020. i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prstanka stanja nesreće.

Sve to je moguće ukoliko ukoliko je u mjesecu za koji se vrši obračun promet pao za 20 posto u odnosu na siječanj i veljaču. Obustavlja se i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, prekidaju se svi upravni, parnični i vanparični postupci.

Ukratko - praktično, poslodavcima ništa.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine već je reagirala povodom ovakvih zakonskih rješenja, koja nisu rješenje, jer ostavljaju probleme. U otvorenom pismu upućenom specijalni predstavniku Europske unije u BiH (EUSR) Johannu Sattleru navodi se kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne te da su te mjere "neefikasne, populističke i ne osiguravaju najvažnije oslonce i uporišta za spas domaćeg gospodarstva".

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) pozvalo je zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku.

Oštro je reagirala i Udruga poslodavaca u Federaciji. Upozoravaju da će, ukoliko se Zakon usvoji u predloženom obliku, biti usvojeno loše zakonsko rješenje koje će imati višestruke negativne posljedice na gospodarstvo FBiH.

Zbog kratkog vremena od objave autentičnog teksta prijedloga zakona do početka zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, praktično je nemoguće pripremiti i dostaviti kvalitetne amandmane kojima bi se značajno poboljšao tekst prijedloga zakona, a samim tim osiguraju kvalitetnija rješenja za kompanije.

Iz UPFBiH upozoravaju, da će ukoliko se usvoji prijedlog Zakona u tekstu koji je predložila Vlada FBiH mnoge kompanije, naročito u segmentu malih i srednjih poduzeća koja su morala obustaviti proizvodnju, biti prisiljene otpustiti radnike, jer već sada imaju problem sa isplatama minimalnih plaća, direktnih i indirektnih poreza i doprinosa za ožujak.

Iz UPFBiH naglašavaju da zastupnici u Parlamentu FBiH trebaju odbiti usvojiti predloženi tekst Zakona, koji bi se na dnevnom redu trebao naći već sutra.

Iz jedne od najvećih tvrtki u Bosni i Hercegovini, Premier sportske kaldionice kažu kako je poslodavcu jeftinije otpustiti radnike.

"Računica je tu veoma jednostavna. Po zakonom zajamčenoj najnižoj plaći, radnik poslodavca košta minimalno 658 KM, a država subvencionira samo 244 KM, odnosno tek 37% ukupnog troška poslodavca. Dakle poslodavcu je jeftinije otpustiti nego zadržati radnika. A uz to, ako poslodavac otpusti radnike, oni radnici koji su u radnom odnosu više od 8 mjeseci imaju pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje u iznosu od 380 KM u trajanju od 3 do 12 mjeseci, ovisno o vremenu provedenom u radnom odnosu, kaže za hercegovina.info Toni Boras PR manager Premiera.

U Hrvatskoj je pak obrnuta situacija. Uz poslodavce je stala država, Vlada sluša gospodarstvenike, a gospodarstvenici pozdravljaju Vladine mjere. One su konkretne i korektne, a objavljen je i novi paket mjera. Koje sve prednosti imaju poslodavci, ali i nezaposleni u Hrvatskoj pogledajte na ovom linku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.