KAKO LIJEČITI I RAZLIKOVATI Što kada se korona i gripa spoje

gripa, Gripa H1N1, Gripa H3N8, gripa, zdravlje, gripa, sezona gripe , BIH, cjepivo, gripa, HBŽ, cijepljenje, koronavirus, gripa

Bliži se sezona gripe koja će se “sudariti” s koronavirusom, a sve to zajedno izaziva strah kod ionako već prestravljenih građana, budući da obje zarazne bolesti imaju vrlo slične simptome. Ono što sve zanima jeste kako izbjeći zarazu. Jedini način za to je, kaže infektolog Ednan Drljević za Dnevni Avaz, cjepivo protiv gripe.

Teška situacija

"Spoj koronavirusa i gripe jeste opasan, ali se to može izbjeći cijepljenjem protiv gripe. Velike, uređene zemlje to rješavaju tako što cijepe najmanje 20 posto stanovništva, tako da gripa njima više ne može biti problem. Isto tako, u zemljama EU je obavezno cijepljenje protiv bakterijske upale pluća, tako da ni ti pacijenti neće dobiti ni gripu ni upalu pluća. Njima ostaje kao problem COVID-19", ispričao je Avazu Drljević. 

Drljević: Sve se nešto čeka
 
Kod nas, dodaje, postoji veliki problem, a to je što cijepljenje protiv gripe nije obavezno pa se rijetko tko i odluči cijepiti. Zbog toga bismo mogli doći u tešku situaciju. Drljević ističe da je mnogo bolje eliminirati ono što se može, a ne čekati da dođe do katastrofe.

"Ali problem je i sama nabavka cjepiva jer je ono, posebno sada kada se borimo protiv oboljenja COVID-19, trebalo biti naručeno u veljači, a kod nas se tek sada naručuje, i to mali broj, a kada će doći, tko zna. Obično to bude u 11. ili 12. mjesecu. I od tog malog broja koji dobijemo dobar dio propadne", govori Drljević.

Najbolji način

Navodi da je veliki broj zemalja već naručio i dobio istovremeni PCR test i za gripu i za koronavirus da bi se ljudi mogli testirati na oboje. To je najbolji način da se u startu zna tko ima gripu, a tko COVID-19, jer ih je klinički vrlo teško, ponekad čak i nemoguće razlikovati. 

Kod nas taj test, kaže Drljević, nažalost neće stići, jer ga niko nije zatražio.

"Sve se nešto čeka, a mi vremena za čekanje nemamo. Umjesto da do sada već imamo cjepiva i da očekujemo istovremeni PCR test, mi smo tek u fazi naručivanja", ističe Drljević i dodaje kako druge zemlje uvode pod obavezno i cijepljenje djece, a kod nas o tome nema ni riječi. 

Šta kažu iz Zavoda


Nabavka cjepiva protiv sezonske gripe je u nadležnosti županija, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. 

"Svake godine nabavi se između 30.000 i 40.000 cjepiva. Ove godine Zavod će pomoći u nabavci dodatnih 10.000 cjepiva za zdravstvene radnike. Proces nabavke cjepiva protiv gripe je završen na vrijeme i njihov dolazak se očekuje krajem listopada ili početkom studenog", ističu iz Zavoda.