I SAD SU U SARAJEVU Još nisu legli novci županijama, a kad će ne zna se

MMF
MMF

Županijama i općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Oko 330 milijuna eura kredita, dio koji je dobila Federacija BiH, trebalo bi raspodijeliti na 10 županija, piše BHRT.

Međutim, u nedostatku prijedloga i kriterija po kome bi trebalo da bude raspoređen, novac još nije u optjecaju.

“O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne”, poručuju iz županijskih vlada o novcu koji je izvjesno vrijeme odležao na računu Središnje banke Bosne i Hercegovine dok se čekala odluka Vijeća ministara o njegovoj raspodjeli.

Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. Ovaj put po županijama. Novinari BHRT-a kontaktirali smo ured za odnose s javnošću Tuzlanske i  Hercegovačko-neretvanske županije.

“Mi smo informirani da će sredstva na računa naše županije doći kada Federalna vlada donese određene odluke. Imali smo neke informacije da bi se to trebalo dogoditi u tjednu iza nas. Mi to zaista ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva financija. Dajte da o tome kako ćemo ih trošiti razgovaramo kada dođu”, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Ćiro Pavlović.

Iz Federalnog ministarstva financija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija na koji način raspodijeliti novac županijama, nije stigao odgovor, unatoč brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Federalne vlade podsjećaju da je za transfer županijama u iznosu od 200 milijuna KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

“Stajalište našeg predsjedništva Saveza općina i gradova jeste da se svima dodijeli jednak iznos, odnosno 375 000 KM po principu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa”, smatra Vesna Travljanin, direktor Saveza opština i gradova FBiH.

Da situacija nije podgrijana samo koronavirusom, nego da na dio uzavrele atmosfere oko raspodjele novca utječu i nadolazeći lokalni izbori, smatraju ekonomisti.

“Što više sredstava dobiju moći će više pokazati da su uradili i dobiti će veću količinu glasova na izborima. U isto vrijeme oni drugi koji dobiju manje imati će manje glasova. U tom natjecanju tko će više sebi sredstava obezbijediti kroz ovu raspodjelu poredi i traži se način da se dobije više glasova. Žao bi mi bilo kada bi se to potvrdilo, ali bojim se da ne griješim previše. Novac je uvijek preduvijet za dobru izbornu trku”, ističe ekonomist Željko Rička.

Na spisak nelogičnosti naše zemlje tijekom pandemije uvrštena je još jedna. COVID 19 uzrokovao je dodatno pogoršanje ekonomskog stanja, novac ММF-а koji bi mogao pomoći stoji neraspoređen i neiskorišten, jednako kao i uskladištene donacije medicinske pomoći prijeko potrebne bolnicima.