HRS: Sramotno je da se HNS nije oglasio oko Dodikove izjave, Hrvate može spasiti samo politika bez kompromisa

Slaven Raguž
Klix.ba

Oko skandalozne izjave Milorada Dodika da je u Bleibugu sve trebalo pobiti oglasila se i Hrvatska republikanska stranka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U nedostatku bilo kakvog političke vizije, ideja, programa, u vremenima vladavine korupcije, nepotizma i kriminala, ideološke teme i povijesni revizionizam više nego dobro dođu kao sredstvo odvraćanja pozornosti. U tom kontekstu je potrebno gledati sramotnu izjava člana Predsjedništva Milorada Dodika o žrtvama na Bleiburgu, ne samo nju, nego i nedavno tzv. događanje naroda u Sarajevu tijekom mise za žrtve Križnog puta. I jedan i drugi primjer pokazuju kako je BiH svjetlosnim godinama daleko od civilizacijskih normi suvremenog svijeta".

"Milorad Dodik je zadnji koji može govoriti o poštivanju ljudskih prava i žrtvi. Umjesto licitiranja povijesnim činjenicama, neka olakša neometan povratak protjeranima iz RS-a i omogući im život dostojan čovjeka u tom entitetu. Osim osude njegove sramotne izjave, ne bi se trebalo previše pozornosti davati niti njemu, niti onome što on izjavljuje".

"S druge strane, ono što je u svemu ovome puno važnije jeste da ova njegova izjava pokazuje svu pogubnost podaničke politike hrvatskih političkih predstavnika u BiH. Sramotno je da se HNS kao institucija nije oglasio povodom ove sramotne izjave. Ne samo to, niti Josip Jerković iz HDZ-a BiH, koji je potpredsjednik RS-a, niti Mijo Perkunić iz HDZ-a 1990, koji je član Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu RS-a ne smatraju shodnim oglasiti se, a pozvaniji su od bilo koga drugog".

"Moralna obveza, nakon ovakvih izjava od strane Milorada Dodika, s njihove strane bila bi ostavka na svoje funkcije, kao i reakcija hrvatskih predstavnika u izvršnoj vlasti na razini države, gdje se u koalicijskim odnosima sa Miloradom Dodikom".

"Kolika je pogubnost hrvatske podaničke politike, u ovom slučaju prema Dodiku, u konkretnom slučaju se može vidjeti, primjerice, u HBŽ-u. Zbog ustupaka SNSD-u i SDA-u, cijelim setom zakona, poput zakona o poljoprivrednom zemljištu, zakona o šumama i sl., dokida se nadležnost županija, nauštrb Federacije. Dovoljno je kazati kako tvrtke iz RS-a imaju praktično monopol u ovoj županiji na raspolaganje šumskom masom, čime se gospodarstvo ove županije oštećuje za desetke milijuna KM".

"Prema tome, sramotna izjava Milorada Dodika o žrtvama u Bleiburgu govori najviše o njemu samome i bespotrebno je njemu kontrirati. Ono što je puno važnije jeste da, ne samo njegovu izjavu nego i onaj partizanski igrokaz u Sarajevu iskoristimo, napokon, kako bi otvorili oči samima sebi i konačno shvatili kako bez strateški smislene politike, politike sa čvrstim identitetskim stavom i politike bez kompromisa nama Hrvatima nema mjesta u ovoj BiH. Moramo iz svega izvući pouke i konačno stati s politikom koja dopušta svakome da gazi po nama i kao narodu, i kao pojedincima, a sve zbog „dobrih koalicijskih odnosa'", zaključuje u priopćenju Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.