HERCEGOVINA Cijene vrtića različite, Stolac najjeftiniji

Vrtić
Ilustracija / hercegovina.info

Cijene vrtićkog i jasličkog programa u Hercegovini su različite, što je česta tema među roditeljima koji ne žive u istim gradovima.

U nekoliko vrtića u Hercegovini raspitivali smo se za cijene jaslica i vrtića, o čemu one sve ovise, i koje dodatne sadržaje nude djeci.

Ravnateljica dječjeg vrtića Čitluk, Anica Božić je za hercegovina.info kazala da je cijena za jaslički uzrast 190 KM ako se radi o cjelodnevnom boravku dok je za poludnevni boravak za isti uzrast cijena 170 KM. Kada je riječ o cjelodnevnom boravku djece vrtićke dobi, cijena je 170 KM, dok je za poludnevni 150 KM. Važno je spomenuti podatak da ovaj vrtić daje popust od 10 KM za svako sljedeće dijete iz jedne obitelji.

U Čapljini je, kako su nam kazali u tajništvu njihovog dječjeg vrtića, cijena jaslica 200 KM, cjelodnevnog boravka za jedno dijete 175 KM, dok je poludnevni boravak 155 KM. U dječjem vrtiću Čapljina je također ponuđen popust od 20% na cijenu, za svako iduće dijete iz jedne obitelji.

 

Zanimalo nas je kakvo je stanje i u Mostaru, pa smo kontaktirali ravnateljicu vrtića Danijelu Kegelj. Oni u svojoj ponudi između ostalog imaju i igraonicu za djecu. Prema riječima ravnateljice, cijena za cjelodnevni boravak djeteta je 170 KM, a poludnevnog 130 KM. Za jasličku dob roditelji izdvajaju 200 KM, a za spomenutu igraonicu 70 KM za jedno dijete.

U stolačkom gradskom vrtiću cijena jasličkog programa je 160 maraka, dok se za djecu vrtićke dobi boravak plaća 120 maraka. Razlog niskih cijena je subvencioniranje općine. Dakle, roditelj izdvaja 120 maraka, a ostalo općina kao osnivač. Nužno je dodati da u gradskom vrtiću Stolac nema listi čekanja, premda su kapaciteti popunjeni, a za drugo i svako sljedeće dijete popust je 20 posto. Ove godine upisali su 74 mališana, i kažu u vrtiću nikad više djece, a on bi kako su najavile lokalne vlasti, ove godine trebao biti i renoviran, a ulaganja u isti su kontinuirana, potvrđeno je za hercegovina.info.

Cijene, dakle ovise o dodatnim sadržajima, ali i subvencijama osnivača vrtića. Uz gradske, u ponuti su i privatni vrtići.

Bio on javni ili privatni, boravak i rast djece u vrtiću je izuzetno važan za intelektualni i osobni razvoj djeteta uz edukaciju i dobar odgoj koji im se nudi, a roditelji su ti koji donose odluku u koji će vrtić poslati dijete.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.