HDZ 1990., HRS, HSP "Živ bio Milorade, nemoj nam više pomagati u RS-u"

Dodik hrvatski predstavnici
hercegovina.info

Pljušte reakcije na izjavu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da je Hrvatima u RS-u sve riješeno, nema problema, glasaju za njega, vole ga, premda je stvarnost mnogo drugačija. 

Predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović kaže da ovakva izjava najviše govori o samom Dodiku, no da su činjenice u potpunosti drugačije. 

„Dodik i njegovi prethodnici protjerali su tisuće Hrvata iz RS-a i tu istinu ne mogu prikriti ovakve neozbiljne i neistinite izjave. Ovom izjavim Dodik je uvrijedio svakog Hrvata, a osobito Hrvate koji su morali napustiti svoja stoljetna ognjišta. Potvrda ovih mojih riječi, nažalost, nalazi se i u činjenici o ukupnom broju Hrvata u RS-u, njihovoj zastupljenosti u institucijama manjeg bh. entiteta, njihovom ukupnom položaju u RS u i odnosu Dodika i vlasti u RS-u prema njima. Podsjetit ću gospodina Dodika na njegov odnos prema biskupu Komarici. On najviše govori o ovoj Dodikovoj izjavi“, kaže u izjavi za hercegovina.info Cvitanović, koji je reagirao i na Dodikovu izjavu da je u Bleiburgu sve trebalo pobiti. 

Foteljom protiv problema

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kaže da se svi problemi Hrvata u BiH rješavaju na isti način, te ironično dodaje da su oni riješeni i u RS-u. 

„Ne razumijem zašto ljudi negativno reagiraju na Dodikovu izjavu kako su svi problemi Hrvata u RS-u riješeni, kad je čovjek rekao istinu i u potpunosti je u pravu. Problemi Hrvata, ne samo u RS-u, nego u cijeloj BiH su u biti kadrovski problemi HDZ-a i njihovih satelita. U trenutku njihovog uhljebljenja, svi problemi nestaju. Dodik je probleme Hrvata u RS-u riješio, primjerice, uhljebljivanjem Josipa Jerkovića iz HDZ-a BiH i Mije Perkunića iz HDZ-a 1990. Ne možemo zamjeriti Dodiku izjave o „riješenim problemima u RS-u“, kad smo pristali da nam se u cijeloj BiH, na svim razinama, problemi rješavaju kao što je to slučaj u RS-u“, ističe za hercegovina.info Raguž.

Prema njegovim riječima sasvim druga stvar je činjenica da je aktualno političko vodstvo Hrvata savezništvo sa Dodikom i srpskom politikom općenito pretvorilo u podaništvo. 

„Zato su izostale izjave kad je Dodik licitirao s Bleigurgom, zato je Čović svojedobno išao na proslavu dana RS-a, itd., a ovaj mu je uzvratio, primjerice, spašavanjem „glave“ u HBŽ-u, onemogućavanjem izglasavanja nove Vlade u toj županiji. Prema tome, Hrvati, kao narod, većinski pristaju i biraju na vid politike kojoj je jedina i isključiva svrha kadrovska politika. Dodik je sa „rješavanjem problema Hrvata u RS-u“ samo nusprodukt te politike i ne možemo mu zamjerati na tome“, zaključio je Slaven Raguž.

HSP: HDZ se odrekao davno RS-a

Predsjednik HSP-a BiH Nikola Raguž smatra da je Dodik najnovijom izjavom nadmašio sam sebe. 

„Ova zadnja izjava Milorada Dodika je zaista nadmašila puno njegovih izjava. Temelj u ovoj izjavi leži i u tome da se HDZ davno odrekao RS-a, a što je jednom rekao i predsjednik GV HNS Božo Ljubić. Istaknuo je da kada govorimo o RS trebamo govorit deklarativno, kao eto reda radi, samo da se spomene. U RS-u je prije rata živjelo oko 220 000 Hrvata katolika, a danas imamo negdje oko 8000.

Kad pogledamo odnos Milorada Dodika prema uvaženom biskupu Komarici, koji je bahat i isključiv, jasna se poruka šalje Hrvatima u RS. Pozivamo Milorada Dodika da ne pomaže više ovako kao dosad Hrvatima u RS-a. Neka on nama samo ne brani ono što nam po ustavu pripada, te neka poštuje aneks 7 mirovnog sporazuma i neka ne bira svoje Hrvate odnosno da ne bira Hrvatima predstavnike u Vijeće naroda RS-a kao i u ostala tijela", zaključio je Raguž. 

Reakcija HDZ-a BiH na Dodikove izjave već tradicionalno izostaje, a hrvatstvo se u njegovu entitetu stornira, jer Dodik treba. Jučer u HBŽ, sutra već negdje drugo.