HADŽOVIĆ SAZVAO PRESS Školski sat će trajati 30 minuta, maksimalan broj učenika 15, a maksimalan broj sati pet

Rašid Hadžović
hercegovina.info

Ministar prosvjete Rašid Hadžović održao je danas u Mostaru konferenciju za tisak na kojoj je konačno roditeljima pojasnio kako će izgledati školska godina, koja počinje za samo 9 dana.

“Želim vas obavijestiti da su donesene instrukcije školama, u kojima je jasno precizirano na koji način će se održavati nastavni proces. One su poslane svim školama i donesene su na zajedničkim sastancima. Ključna stvar je da smo našli jedan okvir za sve škole. Nije isto ako imate tisuću učenika, pa imate veliki broj odjeljenja, a manji broj učionica, imamo male i velike škole. U stvarnosti, svaka škola će odabrati svoj način rada u skladu s kriznim planom koji će svaka škola napraviti", kazao je Hadžović.

Istaknuo je da će školski sat trajati 30 minuta, maksimalan broj učenika je 15, a maksimalan broj sati pet. Također, nastava se odvija u učionici, a ne u kabinetima, djeca u razrednoj nastavi maksimalno mogu boraviti dva sata, a u predmetnoj nastavi tri sata.

"Nastavnici su obavezni materijale koje su obrađivali na satu postavljati na online platformu. Oni koji žele da im dijete pohađa online nastavu, trebaju do početka škole dostaviti izjavu, koja vrijedi za prva dva tjedna nastavnog procesa”, kazao je Hadžović.

Dodao je da su rujan predvidjeli kao razdoblje adaptacije.

“Predviđeno je ponavljanje gradiva i prilagođavanje novim uvjetima. Teško je normalno razmišljati u nenormalnim okolnostima. Ovo nitko od nas nije ni tražio ni priželjkivao, ali se moramo uklopiti, jer život mora ići dalje. Svakako treba naglasiti da dosta toga ovisi i od naše odgovornosi i ponašanja, kao i svih onih koji su u procesu”, istaknuo je dodavši da je zdravlje na prvom mjestu.

Kazao je da će sve mjere koje su poduzeli, biti u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, a sve s ciljem očuvanja zdravlja.

Određeno je da svaki nastavnik treba imati vizir dok je u učionici, a masku dok se nalazi u drugim prostorijama škole, kao i da mora imati jednu propisanu distance u skladu s epidemiološkim mjerama. Djeca neće nositi maske u učionicama, ali će ih morati nositi van učionice", dodao je.

Istaknuo je da imaju tri različita modela za održavanje nastave, a škole će odabrati model koji mogu primjeniti u skladu sa specifičnostima i kapacitetima škole, a sve u skladu s epidemiološkom situacijom.

"Spremni smo da se prilagođavamo jer obrazovne vlasti mogu samo da poštuju ono što zdravstvena struka kaže. Sve mjere koje su donesene podložne su revidiranju i moguće ih je mijenjati”, ustvrdio je Hadžović.

Dodao je da je ovo novo iskustvo za sve nas, jer nikada do sada nismo imali ove okolnosti.

“Prilagodili smo se novonastaloj situaciji i cilj nam je da školsku godinu započnemo na najsigurniji način, a u skladu s epidemiološkim mjerama, svjesni da obrazovanje ne može rješavati zdravstvene pitanja i nitko nam ne garantira da za sedam dana nećemo svi morati ići na online nastavu. Ovo je izazov za sve nas, važno je sačuvati zdravlje, ali je isto tako bitno da naša djeca ne zaostaju u stjecanju znanja. Pored toga, obrazovanje podrazumijeva i razvijanje radnih navika kod djece, druženje, socijalizaciju, a naša djeca su uskraćena od svega toga proteklih pola godine.

“Naš primarni cilj je da učinimo da obrazovne ustanove budu sigurno mjesto za sve one koji će boraviti u njima. U skladu s tim, a u konzultaciji sa strukom, u proteklom razdoblju Vlada HNŽ-a je osigurala zaštitna sredstva potrebna za dezinfekciju radnih površina, podova i ruku, koja sigurno nisu štetna, kao I opremu kako bi se na što bolji način suprotstavili ovom neprijatelju koji nam je svima promijenio živote.

Važno je naglasiti da smo osigurali edukaciju za zaposlenike koji rade na održavanju i higijeni škola, kako bi na ispravan način održavali higijenu obrazovnih institucija”, kazao je Hadžović. Istaknuo je i da su svakoj školi osigurali potrebne toplomjere, za mjerenje temperature svih koji ulaze u školu, kako bi se spriječio ulazak onih koji nisu zdravi.

Vd. direktorica Pedagoškog zavoda HNŽ, Enisa Gološ navodi kako su se brzo organizirali i krenuli raditi timski da bi najbolje organizirali početak nastave. “Organizirali smo obuke nastavnika kako bismo ih pripremili za rad na platformi. Pored urađenih obuka pripremili smo ih za novu školsku godinu imajući plan A i Plan B. Moramo poštovati ono što nam bude nalagala epidemiološka situacija i oni koji su nadležni za tu oblast”, istaknula je.

Ravnatelj Zavoda za školstvo Željko Ćorić navodi kako je njihova zadaća da pomognu provedbu nastavnog procesa nastavnicama.

“Rađeno je u cilju da se olakša nastavni proces samom nastavniku i djetetu. Učinjeno je sve u dobroj namjeri da se ova stresna situacija, koju smo svi mi doživjeli, prođe u što blažem smislu. Stojimo na raspolaganju nastavnicima, djeci i roditeljima”.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.