GRANIČNA POLICIJA Pred Uskrs u BiH ušlo 14 803 osobe

Granični prijelaz vinjani donji koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

U šest dana pred Uskrs u Bosni i Hercegovinu je ušlo gotovo 15 tisuća osoba.

„U razdoblju od 6. travnja 2020. do 12. travnja 2020. godine, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentirano je 14 803 osoba, dok je na izlazu evidentirano 13 516 osoba“, odgovorila je glasnogovornica granične policije BiH Franka Vican na upit portala hercegovina.info o kretanju putnika.

Prema njezinim riječima, u istom razdoblju, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentirano je 10 018 državljana BiH, dok je na izlazu evidentirano 8 724 državljana BiH.

Granična policija Bosne i Hercegovina obavlja granične provjere sukladno zakonu i prema odluci Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu (izuzeti su državljani Republike Hrvatske koji tranzitiraju kroz neumski koridor).

Odluka se ne primjenjuje na:
a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegoviu radi angažmana u struci,
b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
c) prekogranične radnike,
d) službe i timove Civilne zaštite,
e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,
f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,
g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka,
h) posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu,
i) čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,
j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi), podsjetili su iz Granične policije BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.