Fikret kaže da je samo želio pomoći, da bude faca s respiratorima, pa evo ispunilo mu se

Fikret Hodžić
Hayat

Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" koja je u Kini kupila 100 respiratora prema nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega je nastala velika afera, gostovao je na Face tv gdje je rekao kako mu trenutačno nije lako, ali da je "naučio da mu kroz život ne ide ništa lako, te će izboriti i sa ovim".

Na pitanje voditelja Face tv-a Senada Hadžifejzovića koja je istina u vezi sa cijelom aferom o respiratorima, rekao je da je "mnogo toga objavljeno, a da pri tom nije zaslužilo istinu".

"Mislim da je u ovoj situaciji novinarstvo možda malo ostavljeno i postrani jer se govorilo o nekim stvarima koje su se ispostavile netočnim. Ne vidim da je iko rekao da se treba ispričati zbog tih stvari. Na početku su svi rekli da je gadzinstvo Srebrena malina dobilo posao. I to je bila najzvučnija vijest koja je prošla i regijom. Niko se nije potrudio da provjeri, odnosno da se ne radi o gazdinstvu nego o tvrtki koja je d.o.o. Takva tvrtka može da uvozi različite stvari ukoliko ispoštuje zakonske odredbe. Nakon toga je rečeno da je kroz tvrtku Srebrena malina pronevjereno šest, sedam milijuna, pa je cifra spuštena na tri, pa na jedan milijun. Pa negdje piše da je tvrtka zaradila pet posto. Koliko će točno biti, jedva čekam da dođemo do rezultata kad se sva priča završi i da je to puno manje nego što se nagađalo u početku", istaknuo je Hodžić za Face tv.

Hadžifejzović je Hodžića upitao otkud on u tom biznisu sa respiratorima.

"Srebrena malina je prije pet godina osnovana. Informacije koje su date o tvrtki su neistinite. Mi imamo sada deset radnika, surađujemo sa preko 90 kooperanata. Od naše tvrtke živi oko 90 obitelji. Naš promet za prošlu godinu je bio preko milijun maraka. Sav novac iz tvrtke je uložen u grad iz kojeg dolazi tvrtka. Pitali smo se kako da prevaziđemo koronu jer trgovački centri se zatvaraju, a mi radimo direktno s njima i bili smo ugroženi u smislu poslovanja. Vidjeli smo da različite tvrtke pokušavajupreorijentirati svoje poslovanje. Imam poznanstva širom svijeta i kontaktirao sam neke ljude jer vidim da svi žele respiratore i niko ih ne može nabaviti. Malo sam razmišljao i narcisoidno: imao sam želju da budem ja taj koji će to uraditi. Pozivao sam prijatelje i dobijem informaciju da bih mogao uraditi upravo taj posao. Kada sam bio siguran da mogu to uraditi, da mogu pribaviti respiratore, kada sam dobio ponude, isprintao sam i i odnio na mjesta gdje su nosili svi drugi", kazao je Hodižić koji nije želio odgovoriti na koje odrese je odnio ponude.

"Ono što mogu da kažem u ovom poslu nije bilo nikakvih namještenih 'talova' između mene, drugog ili trećeg lica. Jedini razlog zbog kojeg sam ja dobio posao je jer sam ja imao rješenje. Mogao sam osigurati određen broj respiratora po određenoj cijeni. Vlada je morala osigurati određen broj respiratora da bi sačuvali živote ljudi. Civilnu zaštitu koriste kao instrument putem kojeg trebaju osigurati te stvari. Moja tvrtka je ponudila rješenje da to uradim i pozvali su me, potpisali ugovor i ja sam to i uradio", dodao je.

Na pitanje kako je dobio posao rekao je da kad nudite nešto, odnosno neki proizvod ljudima kojima je potreban, ponudite ga i taj neko ga ili uzme ili ne uzme.

"Uzeli su ga jer nisu imali nikog drugog koji je mogao to riješiti", komentirao je.

Za Face tv je govorio i o tome kako je išla nabavka.

"To je nešto jako kompliciranoa. Sa vašeg stola morate kontaktirati različite ljude. Kada sam se krenuo baviti nabavkom respiratora, zemlje u regiji su već radile na tome i tad je bio aspolutni kaos. I Amerika tad počinje raditi s Kinom i to pogoršava sve. Ja sam dobio novac na svoj račun, direktno sam pustio novac u Kini koja je poslala respiratore. Vrlo je teško kupovati od samog proizvođača jer su to državne tvrtke koje moraju imati posrednika kad je u pitanju prodaja. Tvrtka kojoj sam ja prebacio novac je firma u Šangaju, a tvrtka proizvođač je u Pekingu. Nemoguće je praviti manipulaciju u smislu da je nestao novac negdje", rekao je te poručio:

"Da sam htio da pravim bilo kakav 'tal', ja bih to radio s drugom tvrtkom, ne sa tvrtkom u koju sam uložio život".

"I Vladi i Civilnoj zaštiti sam ponudu poslao. Poslao sam ono što mogu da osiguram - sa specifikacijama i cijenama. Cijene su rasle iz minute u minutu", istaknuo je Hodžić koji je pozvao novinare da "probaju nabaviti respiratore, da vide kako to funkcioniše".

"Svi su generali poslije bitke", naglasio je.

"ACM model respiratora je onaj koji je nabavila BiH. To je respirator koji je najtraženiji bio u to vrijeme. Ne znam taj dio u vezi s tim kakvi su respiratori. U ugovoru stoji da je neko odobrio onaj respirator kojeg sam ja dovezao u BiH, odnosno ono što je neko rekao da treba da dovezem", kazao je između ostalog Hodžić gostujući na Face tv.