FEDERALNO TUŽITELJSTVO Kazneni predmet protiv Bešlića, Čuljka i Šarića ostaje u Mostaru

Ljubo Bešlić
hercegovina.info

Federalno Tužiteljstvo odbacilo je prijedlog Županijskog tužiteljstva Mostar da se kaznena prijava protiv Ljube Bešlića, Zdravka Čuljka i Nebojše Šarića zbog bespravne gradnje u Mostaru prebaci na neko drugo županijsko tužiteljstvo, potvrdila je za naš portal stručna suradnica za odnose s javnošću Federalnog tužiteljstva Nina Hadžihajdervić. 

„U skladu sa vašim upitom koji se odnosi na kazneni predmet evidentiran pod brojem T07 0 KTAPO 0028185 20 u Županijskom tužiteljstvu HNŽ, formiran na temelju podnesene kaznene prijave Maria Ćosića protiv Ljube Bešlića, Zdravka Čuljka i Nebojše Šarića zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, obavještavamo vas da je ovo tužiteljstvo rješenjem od 13. listopada 2020. godine, odbilo kao neutemeljen prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ da se ovaj predmet povjeri drugom županijskom tužiteljstvu“, istaknuto je iz federalnog Tužiteljstva. 

Federalno tužiteljstvo je, razmatrajući prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ, isti ocijenilo neutemeljenim, jer navodi koji su iskazani u prijedlogu ne mogu se, u ovoj fazi postupka, smatrati  važnim razlogom za prenošenje nadležnosti na drugo županijsko tužiteljstvo, u skladu sa članom 20. stav 2. Zakona o Federalnom tužiteljstvu u vezi sa članom 35. ZKP FBIH, te je zbog efikasnosti i zakonitosti postupka odlučeno da se odbije zahtjev Županijskog tužiteljstva HNŽ.  

Tužiteljstvo HNŽ-a mišljenje je tražilo jer je jedan od protivnika izgradnje na Bijelom Brijegu tužitelj, koji se prvi reagirao, da bi se malo kasnije s istim ciljem okupila cijela skupina stanara, koja je angažirala odvjetnika i poduzela sve potrebne radnje da se bespravna gradnja zaustavi, a na koncu podnijela i kaznenu prijavu. Iz Tužiteljstva HNŽ-a očekujemo odgovor o statusu ovog predmeta, koji je preuzeo županijski tužitelj Spomenko Jukić. 

Podsjetimo, predstavnik stanara mostarskog naselja Bijeli Brijeg Mario Ćosić 24. rujna podnio je Tužiteljstvu HNŽ-a kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena. Isto su potvrdili i u priopćenju za javnost koje su poslali svim medijima. 

Bešlića smatraju najodgovornijim budući da je potpisnik građevinske dozvole i urbanističke suglasnosti na mjestu gdje regulacijskim planom gradnja uopće nije dozvoljena, Čuljka jer je potpisnik urbanističko tehničkih uvjeta na mjestu gdje gradnja nije dozvoljena, a Šarića jer nije poduzeo gotovo ništa da ilegalnu gradnju spriječi. 

Portal hercegovina.info o izgradnji na Bijelom Brijegu je iscrpno pisao. Ukratko, na mjestu prizemne kućice, nikla je šesterokatna zgrada, premda nema regulacijskog plana koji bi to dozvolio, i bila je moguća samo manja dogradnja ili rekonstrukcija. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.