FOTO  Čović će podržati regionalnu konferenciju potpisnica Daytona za tri entiteta

 Dragan Čović
On osobno vjeruje da je sada povljan momenat za takvo nešto s obzirom na opću krizu u našoj zemlji. Uspjeh ove namjere Čoviću bi omogućio političku inicijativu u BiH.

Ova konferencija na kojoj bi se raspravljalo o sudbini Bosne i Hercegovine je razlog njegovih posjeta regionalnim liderima od kojih je najnovija ova najavljena za ponedjeljak 28. rujna u Podgoroci odnosno crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću. U posljednjih četrdesetak dana Čović se susreo s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor , a s posjetom Filipu Vujanoviću ovaj će se niz kompletirati.

Kao što je poznato Daytonski sporazum su uz predstavnike naše zemlje potpisali i Hrvatska te tadašnja SR Jugoslavija odnosno Srbija i Crna Gorakoje koje su tada bile u zajedničkoj državi i vodile zajedničku vanjsku politiku. Početak ove inicijative bio je zajednički posjet Milorada Dodika i Dragana Čovića Borisu Tadiću gdje je od srbijanskog predsjednika zatražena potpora ovakvoj jednoj inicijativi.

Dodik i Čović ostaju na prudskom pravcu i osnovni cilje inicijative predsjednika HDZ-a BiH je revitalizacija prudske podjele države na tri teritorijalne jedinice s distriktom Sarajevo po principu da Republika Srpska bude jedna od njih, a da se nove granice povuku u Federaciji BiH. Na ovaj način Čović bi ostvario obećanu većinsku hrvatsku teritorijalnu jedinicu u BiH, a Dodik bi dodatno zakovao subjektivitet RS-a.

Bošnjački bi lideri bili dovedeni pred svršen čin, a ustupak koji bi im bio ponuđen jeste osnivanje još nekoliko institucija na razini države te donošene seta zakona koji bi prividno jačali ovlasti središnje državne vlasti.