BRANKO PERIĆ "Ozbiljan kriminal ostaje nedirnut, a Sud BiH se bavi švercanjem duhana"

sud bih, dretelj, hos, tužiteljstvo, terorizam, sud, Branko Perić, silovanje, CSB Doboj

Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH saslušala je danas kao svjedoka sudca Suda BiH Branka Perića, javlja Klix.

Perić je odmah na početku svog izlaganja ocijenio da pravosuđa u Bosni i Hercegovini gotovo i nema, da ga kontroliraju vladajuće politike, izrazivši potom sumnju da je pravosuđe uopće moguće izvući iz krize.

"Oba pravilnika VSTV-a oborena su odukom Suda BiH. Niko iz VSTV-a ne razgovara s pravosudnom zajednicom... Pravosuđe kontroliraju neke vladajuće politike. Milan Tegeltija je politički projekat", kazao je Perić.

Manipulacija članovima VSTV-a


Upozorio je da većina članova u VSTV-u funkcionira na način da Milan Tegeltija s njom može manipulirati na sve načine.

"U praksi ta manipulacija funkcionira, Tegeltija se tim hvali. Zato se može dogoditi da donosi odluke koje su apsurdne... Svim nositeljima pravosudnih funkcija su obnovili mandate da bi njima bili obnovljeni mandati", istaknuo je Perić.

Upitan odakle treba početi pravosuđa, Perić je kategorično naveo Zakon o VSTV-u.

"Svima produžavaju mandate, a niko nema rezultate. Svi raspravljaju kako povećati normu. To je kao tržnica, nedostojno sudačkog poziva. Treba napustiti sustav vrednovanja sudaca i tužitelja. Samo institucije trebaju odgovarati, predsjednik", rekao je Perić.

Napomenuo je da različiti donatori dolaze u dobroj namjeri da pomognu pravosuđu u BiH, ali da ne poznaju problematiku.

"Bez analiza se ništa ne može postići. Ne možemo objasniti situaciju donatorima ako je mi ne poznajemo i ako nam je teško objasniti... Parlament bi trebao formirati tijelo koje će se baviti stanjem u pravosuđu", kazao je Perić.

Perić zamjera kolegama iz pravosudne zajednice jer, kako kaže, reakcija na katastrofalno stanje gotovo da nema.

Ozbiljan kriminal


"Imamo kao rezultat da ozbiljan kriminal ostaje nedirnut. Sud BiH se treba ozbiljnim kriminalom, a ne optužnicama za krijumčarenje duhana. Krivičnih djela korupcije nema, izuzevši da je netko dao 20 KM cariniku", rekao je on.

Poentirao je kako Sud BiH treba osloboditi bagatelnih krivičnih djela.

"Sudci i tužitelji se trebaju baviti najtežim kriminalom, a ne kriminalom koji služi da se popune određene statistike. Mislim da je taj sustav bodovanja loš", kategoričan je Perić.

Na pitanje da li treba uvesti instituciju istražnog sudca, odgovorio je da to prema njegovom mišljenju ne bi bilo loše.

"Osim krivičnog postupka imamo problem s izvršnim postupkom", ocijenio je Perić.

Napominje kako prati stanje u pravosuđu i njegove poveznice s lokalnim moćnicima, kriminalom, upozorivši da postajemo mafijaško društvo latinoameričkog tipa.

"Toliko je kriminalizirano društvo da ne postoji institucija koja se tim može baviti na ozbiljan način. Mora postojati neki vrijednosni Sustav", kazao je Perić.

Zaključio je da ne bi preporučio potpunu reformu pravosuđa.