BOŠKOVIĆ: Nitko od 50 pozitivnih nije hospitaliziran zbog virusa, asimptomatski su i to je dobro

Stjepan Bošković - načelnik Stoca
hercegovina.info

Općina Stolac novo je žarište koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Trenutačno broji 50 novozaraženih, sveukupno 56 koronavirus pozitivnih osoba, većinom uposlenika u lokalnoj tvornici ribe, i njihovih članova obitelji.

Danas je u Stocu održana i sjednica kriznog stožera, na kojoj je bilo govora o situaciji s koronavirusom.

„Jučer nam je bio dan kada smo otkrili 50 pozitivnih osoba, sada smo u fazi epidemioloških izvida i povezivanja kontakata. Po našoj procjeni 800-900 ljudi bi moglo otići u samoizolaciju. Pred nama je velik i obiman posao. Moramo doći do tih ljudi, pa iskomunicirati s njihovim obiteljima i dovesti sve u vezu. Ono što je najbitnije u ovom trenutku jeste da nitko od ovih 50 osoba, od kojih su jučer uzimani testovi ne ispoljava neki jači oblik bolesti. Oni su asimptomatski, tako da je to dobro“, kaže u izjavi za hercegovina.info stolački načelnik Stjepan Bošković.

Ističe da je jučer bio veliki broj pozitivnih jer su svi radnici ribarnice odjednom testirani. Moglo se desetak dana testirati po pet djelatnika i onda ta brojka ne bi bila tolika odjednom.

„Imali smo saznanja iz RS-a da ima radnika koji su pozitivni i htjeli smo ući u tvornicu i presjeći stanje. Presjekli smo to, utvrdili i idemo dalje“, ističe Bošković dodavši da je pozitivno da od pedeset oboljelih nema nitko u bolnici, osim jedne osobe koja je iz drugih, gastroenteroloških razloga morala biti hospitalizirana.

Jutros je uzeto dvadesetak uzoraka kontakata oboljelih, pa se novi rezultati očekuju popodne. Unatoč velikom broju samoizolacija, institucije u Stocu će, kaže načelnik, nastaviti normalno s radom.

„Mi smo jutros imali Stožer, sve institucije će nastaviti normalno raditi. One će raditi u ovome novom-normalnom radnom vremenu, uz odgovorno ponašanje i stranaka, i svih onih koji pružaju usluge. Po izvješću ravnatelja Doma zdravlja mi u ovome trenutku imamo stabilnu situaciju“, kaže Bošković.

Podsjetimo, nakon otkrića da je jedan radnik ribarnice s područja RS-a pozitivan, testirani su svi djelatnici ribarnice. Ispostavilo se da su svi pozitivni.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.