BIH Treća ovotjedna optužnica za terorizam

sud bih, dretelj, hos, tužiteljstvo, terorizam, sud, Branko Perić, silovanje, CSB Doboj

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo novu optužnicu za terorizam, a optužen je državljanin te zemlje Hamza Labidi, jedan iz skupine od sedam muškaraca koji su 2019. godine zarobljeni u Siriji i nakon toga deportirani u zemlju podrijetla.

Optužnica protiv Labidija (22), kojega Tužiteljstvo BiH tereti zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim postrojbama u inozemstvu, treća je takve vrste koja je podignuta ovog tjedna.

Ranije su identične optužnice podignute protiv Miralema Berbića i Emira Ališića, dok su u ožujku optuženi Jasmin Keserović, Senad Kasupović i Armen Dželko. Svi su oni deportirani iz Sirije u BiH 19. prosinca prošle godine nakon što su o tome sporazum postigle vlasti BiH i SAD.

U skupini je bio i Muharem Dunić, no on još nije optužen. Svu sedmoricu su nakon poraza islamističkih terorističkih skupina zarobile kurdsko-američke snage.

U ožujku je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine pravomoćno osuđen Ibro Ćufurović, koji je proglašen krivim za ratovanje u Siriji, no on se prošle godine dragovoljno vratio u BiH nakon što je teško ranjen u borbama u kojima je sudjelovao.

Procjene policijskih agencija u BiH su kako je u razdoblju od 2012. do 2017. godine najmanje 180 muškaraca iz te zemlje otišlo u Siriju i tamo se pridružilo različitim terorističkim postrojbama koje su djelovale u sastavu tzv. Islamske države. Potvrđeno je kako je tijekom borbi u Siriji i Iraku poginulo najmanje 76 državljana BiH, među kojima je uz muškarce bilo i njihovih žena i djece.