BIH Danas se otvara prvi državni zatvor s kapacitetom od 348 mjesta

Državni zatvor Vojkovići
N1

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine danas će upriličiti svečano otvaranje Zavoda za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu.

Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti zaposleno oko 280 djelatnika. Radi se o prvom zatvoru u BiH na državnoj razini. Izgradnja je financirana kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 19,3 milijuna eura.

BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je bila dva milijuna eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Time će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja „lakših“ kaznenih dijela.