Znanstvenici: Dizanje teških predmeta i rad noću utječu na plodnost žene

Vidi originalni članak

"Naše istraživanje sugerira da žene koje planiraju trudnoću moraju biti svjesne potencijalnih negativnih učinaka koje noćne smjene i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje", kaže voditeljica istraživanja Lidia Minguez-Alarcon s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici ipak ističu da, s obzirom na to da je njihovo istraživanje obuhvatilo samo žene koje su bili podvrgnute liječenju neplodnosti, tek treba utvrditi odnosi li se isto i na žene koje pokušavaju začeti bez medicinskih postupaka.

Ranija istraživanja utvrdila su da postoji veza između nekih obilježja posla i problema s fertilitetom. Tako je 2015. utvrđena veza između dizanja teških predmeta i neredovitog menstrualnog ciklusa a 2013. veza između noćnog rada i povećanog rizika pobačaja. 2015. utvrđeno je i da medicinske sestre koje dižu velike terete trebaju više vremena da začnu u usporedbi sa ženama koje ne dižu teške predmete.

U novom istraživanju bilo je obuhvaćeno gotovo 500 žena u dobi od 18 do 45 godina koje su se liječile od neplodnosti od 2004. do 2015.

Reuzltati su objavljeni u časopisu Occupational and Enviromental Medicine.

Izvor: direktno.hr

Vezani članci