Žene su temeljem zakona građani drugoga reda u 36 zemalja svijeta

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Pet godina nakon što je UN-ova konferencija pozvala na ukidanje zakona koji diskriminiraju na temelju spola, novo izvješće objavljeno u petak pokazuje da 36 zemalja u svijetu još uvijek tretira žene kao građane drugog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna organizacija za ljudska prava Equality Now (Jednakost sada), koja je pripremila izvješće za sadašnje zasjedanje UN-a o pravima žena, navodi da zemlje koje su istaknute predstavljaju samo uzorak zemalja koje nisu opozvale diskriminirajuće zakone protiv žena, vezane uz brak, ekonomski i osobni status, te djela nasilja uključujući i silovanje.

Izvješće je objavljeno na marginama dvotjedne konferencije UN-ove Komisije za status žena u New Yorku. Na skupu se razmatra napredak u provedbi ciljeva za postizanje jednakosti žena, usvojen od 189 zemalja na povijesnoj konferenciji u Pekingu 1995. Platforma za djelovanje prihvaćena u Pekingu uključuje obvezu "opoziva svih preostalih zakona koji diskriminiraju na temelju spola".

Taina Bien-Aime, izvršna direktorica udruge Equality Now, izrazila je "duboku zabrinutost zbog jasnog neuspjeha vlada da ispoštuju obvezu koju su preuzele za poništavanje diskriminatornih zakona protiv žena u najskorijem roku, najkasnije do 2005."

Izvješće ističe kako je alarmantno da mnoge zemlje, uključujući Alžir, Izrael, Japan, Mali, Sudan, Tanzaniju i Jemen ne žele ukinuti zakone koji ženama daju drugorazredni status u braku.

Ti zakoni uključuju nejednaka prava u braku i kod razvoda, propisuju skrbništvo muškaraca nad ženama, dozvoljavaju poligamiju i od žena traže poslušnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Singapuru, primjerice, zakon dopušta da muž siluje suprugu ako je starija od 13 godina, a u Iraku zakon traži da žena ima odobrenje supruga za dobivanje putovnice.

U Izraelu, vjerski zakon priječi da žena dobije razvod ako joj muž ne daje suglasnost, dok je u Saudijskoj Arabiji ženama još uvijek zabranjena vožnja, među ostalim brojnim ograničenjima i zabranama.

U izvješću se izražava zabrinutost da su u mnogim zemljama izmjene i dopune diskriminatornih zakona parcijalne, nepotpune ili samo kozmetičke, što je rezultiralo s malo promjena na zakonskom poboljšanju položaja žena.

U tom su kontekstu istaknuti primjeri Sirije, koja je izmijenila zakon o ubojstvu žena zbog "obrane časti" obitelji, ali je propisala kaznu od samo dvije godine zatvora, te Indije gdje su izmijenjeni neki zakoni o bračnom nasilju, ali je silovanje u braku i dalje nekažnjivo.

U izvješću se ističe i negativni primjer američkog zakona o imigraciji i nacionalnosti, koji postavlja različite uvjete za majke i očeve kod traženja državljanstva za njihovu djecu rođenu izvan braka u inozemstvu, te japanski zakon koji samo od žena traži da čekaju šest mjeseci od razvoda prije novog braka.

(hina/hercegovina.info)

Vezani članci