Zašto bismo u kavu trebali dodati malo sode bikarbone?

Vidi originalni članak
Neke vrste kave nižeg cjenovnog ranga imaju veću koncentraciju kiseline koja može uznemiriti osjetljive želuce pojedinaca, a pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šalice ovoga napitka.

Da biste neutralizirali kiselinu i olakšali probavu, možete se poslužiti praškom iz smočnice kojeg većina ima u svome domu - sodom bikarbonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu do kojeg može doći zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane. Ima protualergijska, protuupalna i protugljivična svojstva.

Primjena joj je iznimno široka, pa se može koristiti za čišćenje doma, izradu pasti za zube, pripremu kolača, liječenje mokraćnih infekcija, ali i za mnoge druge neočekivane situacije.

Neutralizacija kiseline u želucu
Prstohvat sode bikarbone u kavi (ili 1/8 žličice na litru omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralizacije kiseline. Oni koji su probali tvrdi da se u takvoj kavi ne osjeća okus natrijevog bikarbonata.

Kava je izvrstan stimulans koji se posebno preporučuje osobama s niskim krvnim tlakom. Ne bi se smjelo piti više od dvije do tri kave dnevno, a dobro ju je uzeti i s nekim suplementima prije ozbiljnijeg treninga jer može povećati njihovo djelovanje, ističe nutricionistica Marija Andrijašević.

Iako kombinacija kave i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, nutricionistica tvrdi da može smanjiti kiselost u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No treba imati na umu da soda bikarbona u kavi može imati i neke nuspojave na organizam, primjerice pojačanu pojavu plinova, smanjenje apsorpcije kalcija te opći utjecaj na probavu, upozorava Marija Andrijašević.

Želite li smanjiti mogućnost od "dizanja" kiseline nakon ispijanja kave, a ne želite eksperimentirati sa sodom bikarbonom korisno je uložiti u kvalitetniju vrstu kave, zaključuje hrvatska nutricionistica.

Savjet plus:
Ne miješajte kavu s mlijekom
Mlijeko pojačava kiselost organizma pa bi osobe koje imaju osjetljiv želudac trebale izbjegavati ispijanje kave s ovim mliječnim napitkom.

zadovoljna.hr

Vezani članci