Veliki uspjeh liječnika na Kubi

Vidi originalni članak

Zahvaljujući posebnoj kombinaciji antiretroviralnih lijekova, ali i strogom provođenju mjera poput testiranja trudnica i njihovih partnera, carskim rezovima i nadomještanju dojenja beba zamjenskom prehranom, Kuba je postala prva zemlja svijeta u kojoj je prijenos infekcije HIV-a sa zaražene majke na nerođeno dijete potpuno suzbijen, piše Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ogroman uspjeh u javnom zdravstvu, možda i najveći koji se može postići. Uspjeh Kube trebao bi biti primjer i poticaj svim ostalim zemljama", ustvrdila je Margaret Chan, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije. Problem prijenosa HIV-a s majke na nerođeno dijete velik je diljem svijeta. Šanse da dijete bolesne majke i samo bude zaraženo virusom HIV-a iznose između 15 i 45 posto, a infekcije se događaju tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja. Posebnom kombinacijom lijekova kubanski su liječnici uspjeli u posljednjih pet godina smanjiti opasnost tijekom trudnoće na manje od 1 posto, a carskim su rezovima i izbjegavanjem dojenja gotovo potpuno eliminirali mogućnost zaraze u prvim mjesecima života.

Inače, u svijetu svake godine oko 1,4 milijuna žena zaraženih HIV-om ostane trudno, a kubanske mjere, kako već nazivaju proceduru i postupke razvijene u Havani, osigurat će da dijete ostane zdravo.

Vezani članci