Svjesno, a ne mehaničko jedenje, dobar put protiv pretilosti

Vidi originalni članak

"Prije nego otvorite vrata hladnjaka, najprije duboko udahnite i zapitajte se jeste li stvarno gladni? Ili ste možda žedni? Jeste li pod stresom ili se dosađujete. Dajte si vremena i dobro razvrstajte vaše stvarne potrebe i želje", savjetuju autori u članku objavljenom u biltenu EUFIC (Europsko vijeće za informaciju o prehrani).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U borbi protiv pretjeranog unosa hrane važna je i veličina tanjura, savjetuju autori i također se pozivaju na rezultate istraživanja.

Za svjesno jedenje potrebno je ukloniti sve izvore ometanja pozornosti. Autori tako savjetuju ljudima da pri jelu ugase televizor i sve uređaje s ekranom poput računala i mobitela kako im ništa ne bi odvraćalo pozornost s jela.

Nadalje, za konzumaciju hrane potrebno je izdvojiti barem dvadesetak minuta, pokazuju ispitivanja.

Drugim riječima, svjesno jedenje smanjuje mehaničko unošenje hrane, a to je osobito važno za osobe koje se bore protiv pretjerane tjelesne težine.

Šest studija koje su pratile rezultate takve intervencije pokazale su znatan gubitak kilograma u osoba koje su preuzele načelo svjesnog konzumiranja hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebna su i druga istraživanja da bi se razumjeli psihološki, biološki i mehanizmi ponašanja koji utječu na taj proces", zaključuju autori.

Ukratko, treba uživati u okusima da bi se jelo manje.

Hina

Vezani članci