Što vaša djeca jedu dok su u školi?

Vidi originalni članak
Jer, nije važno samo jedu li, nego i što jedu na odmoru. Činjenica je da se učenici koji ne idu u produženi boravak i nemaju „obrok na žlicu", uglavnom hrane vrlo nezdravo. Peciva i slatkiši su najčešće na jelovniku školaraca, pa ne čudi što je broj pretile djece u porastu.

Karijes je propratni efekt ove pojave, a još je veći problem što se djeca od malih nogu navikavaju na namirnice pune aditiva, šećera i masti. Brza hrana, pritom, uskraćuje školarce za neophodne vitamine, minerale i vlakna - bitne „stavke" u radu moždanih vijuga, zbog čega im koncentracija brzo opada, pa su na satu pospani, nemaju dovoljno energije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to ukazuje na potrebu da roditelji obrate pozornost na ishranu djece i tijekom boravka u školi. Stručnjaci savjetuju da, pogotovo u nižim razredima, učenici ponesu obrok od kuće. Veliki odmor je, recimo, pravo vrijeme za sendvič s tunjevinom, šunkom ili pečenicom (najbolje domaćom) i povrćem u integralnom kruhu, a zdrav „paketić" bi svakog dana trebao sadržavati po jednu ili dvije voćke.

Nema greške ni s jogurtom - običnim ili voćnim sa žitaricama, jer je važno da mališani unose kalcij, a mali odmor je taman dovoljan za ovu vrstu obroka. Umjesto gaziranih pića koja se najčešće mogu vidjeti u učeničkim torbama, mame i tate bi morale znati da je boca obične vode daleko zdravija.

Klinci će u početku možda pružati otpor, jer ostali vršnjaci jedu pizzu i piju coca-colu, a oni domaći sendvič i voće. Ali, to ne znači da ih roditelji ne mogu uvjeriti u prednosti zdravog obroka. Samo je potrebno lijepo im objasniti zašto je važno pravilno se hraniti.

B92

Vezani članci