Stiže toplinski val: Pijte dosta tekućine i izbjegavajte boravak na suncu od 11-17 sati

Vidi originalni članak

Noći će biti vrlo tople i neugodne, a oni koji nemaju klimu vjerojatno će teško doći do sna. Puhat će slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Takvo vrijeme očekuje nas sve do četvrtka kad bi do nas mogla doći fronta koja će donijeti lokalne nestabilnosti, ali one se očekuju samo u gorskim predjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvježenje, kakvo takvo, donijet će bura koja će zapuhati u četvrtak i petak pa bi dnevne temperature trebale biti oko 30°C, dok će za vikend biti ponovno vruće s visokim temperaturama koje bi ponegdje mogle dosezati i preko 36°C.

Upozorenje!

Uslijed ovako visokih temperatura treba izbjegavati boravak na suncu i propisno se zaštiti od štetnih zraka koje su vrlo opasne za kožu, a sve je veći broj onih oboljelih od melanoma što je dovoljno upozorenje da se prije odlaska na sunce mažemo kremom s UV faktorom. Poželjno je nositi sunčane naočale, a glavu pokriti šeširom ili kapom. Ukoliko nije potrebno, izbjegavajte izlazak na sunce u vremenu od 11-17 sati.

Tijekom ovih vrućih dana preporučuje se piti više tekućine, najbolje vode, ali ne one koja se hladi u hladnjacima jer to izaziva kontraefekt. Prehladna voda, ili neki drugi napitak, uzrokuju da se ljudi više znoje pa sva popijena tekućina odmah izađe iz tijela. Treba izbjegavati i alkohol, a ono što također treba izbjegavati jesu gazirana pića.

I s hranom treba pripaziti, jer masna, pržena ili prejako začinjena hrana nikako nisu dobar izbor za ovako visoke temperature. Preporuča se jesti mnogo voća koje osvježava organizam, povrća te laganih variva i juha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravite povesti računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko ih imate. I njima je potreban hlad, a morate im osigurati vježu vodu!

Brotnjo.info

Vezani članci