Stigao toplinski val: Vakula otkrio koliko će trajati

Vidi originalni članak
Bit će sunčano i toplo, temperature će se kretati oko 35 stupnjeva, a noću se pak neće spuštati ispod 20 °C, kaže meteorolog HRT-a Zoran Vakula. Otkrio je i koliko bi toplinski val u Hrvatskoj mogao trajat, prenosi index.hr.

"Neće biti ekstremno toplo, ali neće baš biti ni prosječna temperatura. U Zagrebu sljedećih 7, 8, 9 dana bit će među najtoplijim razdobljima, ali ne i najtoplije. Bit će to među prvih pet najtoplijih otkako postoje mjerenja u ovom dijelu godine. Ali najvjerojatnije bez rekorda", kazao je Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplinski val koji može djelovati na zdravlje počeo je u većini Hrvatske već danas. Sutra će biti još izraženiji, osobito na Jadranu, a nastavit će se cijeli ovaj tjedan. Liječnici upozoravaju da toplinski val može ugroziti zdravlje i preporučuju mjere zaštite od vrućine.

Koliko će paklen biti današnji dan govori i činjenica da je u Splitu jutros u 7 sati izmjeren 28,1 Celzijev stupanj. Vruće je bilo i u drugim gradovima - u Dubrovniku 28,3 stupnja, u Kninu 25,4 stupnja, na Lastovu 27,5 stupnjeva, na Pagu 26 stupnjeva, u Puli 26,1 stupanj...

Držite se hladovine, pijte dosta tekućine. "Ljeto je - kad će biti ako ne sada", kaže Vakula.

Početak toplinskog vala

U Slavoniji, Baranji i Srijemu danas će prevladavati sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab, samo povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutro toplo, a najviša dnevna temperatura oko 32 °C, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj također pretežno sunčano i vruće, uz jutarnju uglavnom između 19 i 22 °C te najvišu dnevnu oko 32 °C.

U gorju i u unutrašnjosti Istre jutarnja temperatura bit će niža od 20 °C, dok će jutro uz more biti toplo, ponegdje i vrlo toplo. Danju će prevladavati sunčano, uz najvišu temperaturu u gorju između 28 i 30 °C, na Jadranu oko 33 °C. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni i zapadni, prema otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće. Ujutro će puhati burin, danju vjetar s mora, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 20 i 25 °C, najviša dnevna uglavnom između 33 i 35 °C, a osvježenje se može potražiti u malo do umjereno valovitom moru čija je temperatura između 22 i 25 °C.

Na jugu sunčano i vruće uz vjetar dnevne cirkulacije - ujutro burin, danju maestral. Najviša dnevna temperatura uglavnom 33 ili 34 °C, a temperatura mora 24 ili 25 °C.

Meteoalarm je za danas za cijelu zemlju izdao upozorenje žutog stupnja zbog velikih vrućina.

U nastavku tjedna - nastavak toplinskog vala, ponegdje i pljuskovi

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na istoku zemlje, a u srijedu je vjerojatnost za njih povećana mjestimice i na zapadu i sjeverozapadu.

I na Jadranu u nastavku tjedna većinom suho, sunčano i vruće, a i noći će nerijetko biti vrlo tople. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u srijedu, uglavnom u Istri. Vjetar uglavnom slab, u noći i ujutro burin, danju maestral.

 

Vezani članci