Skida kile, liječi mamurluk: Prirodni lijek koji bismo trebali jesti svaki dan

Vidi originalni članak
Čuva li se na ispravan način, med ima neograničen rok trajanja. Najstariji jestivi med stariji je od tri tisuće godina, a pronađen je u Tutankamonovoj grobnici. Iako se neće pokvariti, ipak nakon nekog vremena gubi ljekovita svojstva; stoga i pčelari upozoravaju: "Med nema vijek trajanja, ali potrošite ga u roku od dvije godine"

Med je prirodni lijek koji se od davnina koristi diljem svijeta za ublažavanje tegoba i bolesti, služi kao hrana i zaslađivač; a zanimljivo je da niti jedan nema potpuno jednak sastav. Ovisno o kraju i godišnjem dobu, kao i izvoru slatkih sokova variraju minerali, vitamini, flavonoidi, proteini...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstveni prirodni koktel može sadržavati i više od 180 različitih tvari koje štite od gripe i prehlade, dižu imunitet, pomažu u liječenju opeklina, bolesti živčanog sustava, očiju, dišnih i probavnih organa te anemije. Budući da med sadrži antioksidanse koji sprečavaju nastajanje krvnih ugrušaka, smanjuje se i rizik od srčanih te moždanih udara. Prema istraživanjima, ljudi koji svakodnevno uzimaju po jednu veliku žlicu meda žive dulje.

Jača imunitet i izdržljivost

Med se brzo i lako probavlja te daje potrebnu energiju, zbog čega je omiljena namirnica i izvor snage sportaša. Osim toga, za razliku od šećera sadrži i proteine koji izgrađuju mišiće. Drevni atletičari medom i suhim smokvama opskrbljivali su zalihe energije prije natjecanja na duge pruge, a i danas ga koriste trkači i biciklisti na utrkama. Osim pogonskog goriva za iscrpljujuće treninge, med ubrzava oporavak i sprečava rizik od upala te gradi imunitet.

Saveznik mršavljenja

Med je mješavina fruktoze i glukoze, slađi je od šećera, a kad je riječ o kalorijama - ima ih približno jednako kao i šećer. No viši postotak fruktoze od šećera rezultira niskim glikemijskim indeksom, što znači da se razina šećera u krvi podiže sporije. Zbog toga se smanjuje želja za slatkišima i brzom hranom, a ako se koristi umjereno pomaže u skidanju kilograma. Osim toga, ima i umirujuće djelovanje pa je lakše podnijeti razdoblje bez omiljene hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diže raspoloženje

Ako ste bezvoljni i loše spavate, med bi također mogao pomoći. Toplo mlijeko sa žlicom meda provjerena je formula. Kalcij i bjelančevine iz mlijeka na tijelo imaju umirujuće djelovanje. Kalcij pridonosi opuštanju muskulature i živaca. Tko ovoj kombinaciji doda bademe i cimet, potaknut će proizvodnju melatonina, hormona za spavanje.

Pomaže protiv žgaravice

U kombinaciji s lanenim sjemenkama i suhim šljivama med potiče probavu, a ubrzat će je i jednostavan napitak od mlake vode. Pomiješajte žličicu meda s mlakom vodom i popijte je natašte. Takav „koktel" smiruje želučane tegobe i pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Patite li od žgaravice, napitak popijte dva sata prije jela.

Smiruje mamurluk

Ako ste popili koju previše i probudili se mamurni, sjetite se meda koji zahvaljujući fruktozi pomaže u sagorijevanju alkohola. Kombinirajte ga s đumbirom koji smiruje želudac i ublažava mučninu te bananama koje opskrbljuju organizam kalijem i magnezijem, mineralima koji nedostaju pretjeramo s alkoholom.