Promjena četiri životne navike bi spriječila 80 posto infarkta

Vidi originalni članak

Uvođenje zdravih životnih navika drastično smanjuje izglede nastanka srčanih bolesti, a to je osobito vidljivo kod muškaraca koji su zbog različitog hormonalnog statusa znatno skloniji srčanom udaru, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi prestanak pušenja, smanjivanje količine alkohola, zdravija prehrana i redovita tjelovježba spriječila čak 80 posto infarkta kod muškaraca, pokazala je 11. godišnja studija švedskog Instituta Karolinska na više od 20.000 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina.

Prema njoj, optimalno za muškarce bi bilo da se kreću oko 40 minuta na dan - bilo da trče, voze bicikl ili hodaju, da imaju opseg struka manji od 94 cm te u prehranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine.

Također, velik faktor dugovječnosti kod pripadnika jačeg spola čini pijenje alkohola, a za prevenciju srčanih udara savjetuje se umjereno pijenje, što podrazumijeva maksimalno tri do četiri dcl vina, 7 dcl piva ili pak 0,3 dcl žestokog pića na dan. Za one koji ne mogu prestati pušiti liječnici savjetuju barem smanjivanje broja cigareta u danu, što također može značajno produljiti život.

Izvor: 24sata.hr

Vezani članci