Priprema kantarionovog ulja - Recept

Vidi originalni članak
Prepoznatljiva je po žutim cvjetovima, koji kada ih se prstima zdrobi daju prepoznatljivu tamno crvenu boju.Ova biljka je jako cijenjena među ljekovitim biljem, i to sa razlogom. Naime, upotrebljava se u liječenju mnogih oboljenja, kako u obliku čaja, tinktura tako i u obliku ulja.

Ljekovito ulje od kantariona spada među najpoznatije pripravke narodne medicine. To je jedan od najčešće korištenih prirodnih lijekova u svijetu. Ovo ulje je jako cijenjeno, pa je to dobar razlog da vam predstavimo recept za pripremu kantarionovog ulja, da ga i sami sebi možete napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što vam je potrebno za izradu ulja od kantariona su cvjetovi biljke i kvalitetno bazno ulje, najčešće se koristi jako kvalitetno maslinovo ulje.

Točan postupak za izradu ulja gospine trave opisan je u ovom članku

Kantarionovo ulje- razne su recepture, omjeri, količine i vrijeme berbe, ali sljedeći način se općenito smatra vrlo, vrlo dobrim; skoro do vrha napunjenu teglicu nerazvijenih pupova i cvijetova biljke ostaviti par sati ili jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naliti 1 lit. Domaćeg maslinovog ulja ( to može biti i neko drugo kvalitetno ulje- makadamija, badem, sezam, lješnjak). Staklenku dobro zatvoriti -začepiti - pustiti da stoji na suncu 6 tjedana, svaki dan ju par puta protresti. Nakon tog vremena ulje bar 2 puta procjediti kroz gustu lanenu krpu. Tim se uljem mažu kraste, osipi, lice, tijelo, ali i hemoroidi. Kao svoju dozu aktivnih tvari možete slobodno svaki dan popiti 3×1 kavenu žličicu ulja, sa komadićem kruha - zbog okusa.

Ovim uljem masiraju se bolni udovi, tretiraju rane, i opekotine, vene.

Za žene je uputno kod kroničnih upalnih procesa genitalnih organa ostaviti cijeli tampon da upija ulje cca 15-20 min i uobičajeno ga primjeniti. Mijenjati 3 x dnevno uvijek sviježe natopljen, kroz duži period. Na ovaj način uspiješno se tretiraju gljivična pa čak i bakteriološka i neka virusna oboljenja, potiče se samoregeneracija ovog područja, a pomaže i kod energetskih i emotivnih problema veznih uz genitalne organe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

biljke-kao-lijek.blogspot.nl

Vezani članci