Pojeli ste preljutu hranu? Pogledajte koje namirnice će vam pomoći, a koje odmoći!

Vidi originalni članak
Ljuta hrana svoj intenzivan okus dobiva iz kapsaicina, sastojka koji se nalazi u ljutim papričicama. Kada se kapsaicin spoji s vašim okusnim pupoljcima na jeziku mozgu se šalje jednostavna poruka - "Vatra!". Ljuta hrana može povećati razinu energije i ubrzati metabolizam stoga je dobra vijest da je kapsaicin možete neutralizirati raznim namirnicama. Međutim, nisu svi izbori očiti stoga pogledajte koje namirnice trebate imati u blizini, a koje možete slobodno izbjegavati.

Voda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispijanje čaše hladne vode prirodna je reakcija u trenutku u kojem mislite da vam usta gore. Međutim, iako voda privremeno zaustavlja osjećaj vrućine ona će zapravo proširiti kapsaicin po vašim ustima i zapravo samo produljiti cijeli proces.

Mlijeko ili jogurt

Mlijeko sadrži kazein, protein koji pomaže u razbijanju molekula kapsaicina a zatim ga doslovno ispire. Upravo to je razlog zbog kojeg je jako puno meksičkih i indijskih jela servirano s nekom vrstom mliječnih proizvoda. Što više mliječne masti sadrži to je učinak bolji budući da se mast miješa s kapsaicinom i otapa ga.

Alkohol

Alkohol bi mogao pomoći u otapanju kapsaicina, ali udio alkohola morao bi u tom slučaju biti vrlo visok - primjerice pivo vam neće previše pomoći. Tequila i votka dokazale su se uspješnima, međutim čašica alkoholnog pića nakon svakog zalogaja nije najpametnija ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećer

Najjednostavniji način na koji možete "ohladiti" usta je stavljanje žličice šećer (ili meda) u usta. Držite ih neko vrijeme u ustima a zatim ispljunite - na vašem jeziku stvorit će se pokrov koji će ga zaštititi od osjećaja vrućine.

Škrob

Riža i kruh djeluju poput krpe koja će upiti ljute okuse iz vaših usta. Ove i ostale namirnice koje sadrže škrob stvaraju barijeru između vaših usta i kapsaicina - upravo zato je ljuta hrana često servirana s kruhom ili rižom.

Sladoled

Sladoled je mješavina mlijeka, šećera i masti, što ga čini savršenim za ohlađivanje usta i "gašenje požara".

finirecepti.net.hr

Vezani članci