Pastrnjak kao povrće i kao začin

Vidi originalni članak
Pastrnjak je hranjiva biljka nalik peršinu koja se koristi u prehrani kao povrće i kao začin.Svi dijelovi biljke, bjeličasti korijen, nazubljeni listići i sitni žuti cvjetovi, imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.

Pastrnjak je biljka bogata eteričnim uljima, kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, cinkom i željezom, zatim B, C, E i K vitaminima te vlaknima i proteinima, a sadrži vrlo malo kalorija zbog čega je izvrstan izbor u kreiranju zdrave dijetalne prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrobiti pastrnjaka u prehrani

Brojni su razlozi zbog kojih je poželjno uvrstiti pastrnjak što češće u svakodnevnu prehranu:

poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava - kao i svako voće i povrće bogato kalijem i pastrnjak lagano proširuje krvne žile te snižava krvni tlak i opterećenje srca, a također i snižava razine homocisteina u krvi, aminokiseline čija se aktivnost povezuje s brojnim opasnim srčanim bolestima,
bogat je topivim vlaknima - osim što snižavaju razinu kolesterola u krvi i time djeluju preventivno protiv dijabetesa, prehrambena vlakna poboljšavaju rad probave olakšavajući hrani put kroz digestivni trakt te tako smanjuju rizik od nastanka gastrointestinalnih bolesti,
pomaže mršavljenju - pastrnjak je namirnica s vrlo malim brojem kalorija, a topiva vlakna u njemu sprječavaju lučenje hormona grelina koji je odgovoran za osjećaj gladi i potrebu za grickanjem između obrokam,
jača imunološki sustav - brojni antioksidansi kojima pastrnjak obiluje pomažu tijelu u obrani protiv štetnih tvari te bakterijskih i virusnih infekcija, a vitamini C i E neutraliziraju slobodne radikale koji mogu uzrokovati kronične bolesti,
pomaže u čuvanju trudnoće - pastrnjak sadrži i impresivnu količinu B9 vitamina, odnosno folata, čija se djelatnost povezuje uz optimaliziranje metaboličkih procesa što je posebno važno tijekom razvoja ploda u trudnoći, ali i kasnije u rastu i razvoju djeteta.
Kako koristiti pastrnjak?

Iako se može jesti i sirov, pastrnjak se uglavnom kuha. Često se koristi kao zamjena mrkvi zbog njihove sličnosti, ali je nešto slađeg okusa što treba uzeti u obzir prilikom odabira ostalih sastojaka.Svi dijelovi pastrnjaka mogu se koristiti u prehrani, iako se korijen biljke najčešće priprema.

Korijen se može dodati u povrtne juhe, salate ili druga jela od povrća, a priprema se jednako kao i mrkva. Korijen također možemo izraditi i kao pire ili umak te ga poslužiti kao prilog specifičnog okusa nekom drugom jelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male korijene prilikom pripreme nije potrebno guliti, dovoljno ih je samo oprati i ostrugati zemlju s njih. Veće i starije korijene treba oguliti, ali u vrlo tankom sloju kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka.

Naribani korijen pastrnjaka daje slatkoću i posebnu aromu krumpir-pireu. Prethodno skuhane komadiće korijena pastrnjaka možete koristiti u pripremi rižota ili jela od tjestenine.

Listovi se mogu oprati, sitno nasjeckati i dodati u juhu poput peršina. Suhi ili svježi usitnjeni listovi mogu se također dodati u rižu ili tjesteninu, a mladi svježi listovi mogu se pripremiti kao samostalno varivo s krumpirom.

Stariji listovi mogu biti gorki pa se preporučuje prokuhati ih prije pripreme juhe, te ih dodati naknadno.

Svježi pastrnjak čuvajte u hladnjaku najviše do tjedan dana. Nakon dodira s biljkom preporučuje se oprati ruke jer sadrži mnogo furokumarina koji uz izlaganje suncu može izazvati alergijsku reakciju na koži.

Rižoto od pastrnjaka - recept

Sastojci:

250 g riže,
200 g pastrnjaka,
1 luk,
3-4 režnja češnjaka,
800 ml povrtnog temeljca,
listovi svježe kadulje,
peršin,
maslinovo ulje,
sol i papar.
pastrnjak_rizoto

Priprema:

Stavite kuhati povrtni temeljac.
Pastrnjak narežite na manje kockice ili prutiće, a zatim kuhajte u temeljcu 45 minuta.
Sitno nasjeckani luk stavite dinstati u zagrijanu tavu s maslinovim uljem.
Dodajte češnjak, peršin i pastrnjak u tavu i kratko popržite.
Zatim dodajte rižu i listiće kadulje i dobro promiješajte.
Kuhajte uz podlijevanje povrtnim temeljcem sve dok se riža ne skuha.
Posolite i popaprite po želji.
Servirajte uz parmezan ili vrhnje.

Vezani članci