Ovu hranu izbjegavajte kada ste prehlađeni

Vidi originalni članak

1. Gazirana pića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razna gazirana pića imaju poneki pozitivan učinak na probavu, kao kad su u pitanju manjak vitamina C ili nemiran želudac, no puna su šećera koji pogoršava i uzrokuje upale. Gazirana pića oslabljuju naš imunološki sustav.

Nije nikakvo iznenađenje da sva hrana koja ima puno šećera u sebi ima isti učinak na nas, pa stoga izbjegavajte bombone, kolačiće, kekse i sličnu hranu. Držite se radije čaja od đumbira i pijte puno tekućine. Ako ste gladni, napravite si kokice.

2. Mliječni proizvodi

Bez obzira na to što ste čuli, mliječni proizvodi ne pojačavaju stvaranje sluzi u nosu, no kod nekih ljudi mogu pogoršati osjećaj teškog gutanja. Ako primijetite da vam mliječni proizvodi otežavaju gutanje, izbjegavajte ih.

Za sve one koji nemaju problema s mliječnim proizvodima tijekom prehlade, mogu biti izvrstan izvor proteina i vitamina koji su vam prijeko potrebni dok se borite protiv bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Alkohol

Mislite da ćete alkoholnim pićem dezinficirati grlo? U krivu ste. Ono što će se zapravo dogoditi je da će se upale koje imate u tijelu pojačati jer alkohol ima gotovo isti učinak kao i šećer.

Osim lošeg utjecaja na oporavak, alkohol će vas također i dehidrirati, a tekućina je među najvažnijim sastojcima na putu ozdravljenja tijekom prehlade.

4. Prerađeni ugljikohidrati

Tost i krekeri zvuče kao tipična hrana za bolesnike, no ne dajte se prevariti - u pitanju su namirnice koje će vam podići razinu šećera u krvi i otežati vam oporavak. Ako baš ne možete bez tosta dok ste prehlađeni, nabavite si barem nešto od cjelovitih žitarica.

Izvor: tportal.hr

Vezani članci