Ovo su pretrage koje biste trebali raditi jednom godišnje

Vidi originalni članak

Da bismo očuvali naše zdravlje, dobra je odluka raditi redovite liječničke kontrole. Jednom godišnje trebali bismo napraviti osnovne pretrage krvi i urina. Te nam pretrage mogu pokazati razinu kolesterola, triglicerida, šećera, kreatinina, uree, jetrenih enzima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolesterol je masnoća prisutna u krvi, a ako su količine te masnoće poveće, postoji veći rizik od nastanka srčanih bolesti i slabljenja cirkulacije. Nije dobro ni imati preniske razine kolesterola jer to ukazuje na sindrom nedovoljne apsorpcije hranjivih tvari, piše Večernji list.

Često osobe koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi imaju i povišenu razinu triglicerida, što ukazuje na prekomjeran unos loše, nezdrave hrane (ugljikohidrata i masti; alkohol, slatkiši, kruh, tijesto...) i opasnosti od razvijanja dijabetesa, opstruktivne žutice, hipofize štitnjače...

Pretrage krvi pokazat će i razinu šećera u krvi, a ako su vrijednosti povišene, to može biti znak razvoja šećerne bolesti te se osoba upućuje na daljnje pretrage. Koncentracija kreatinina u krvi ukazuje na kvalitetu rada bubrega. Povećane vrijednosti ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava.

Urea nastaje u jetri i većina uree izlučuje se putem bubrega, dok se 40 - 60 posto vraća natrag u organizam. Povećane vrijednosti uree u krvi također ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega.

Vezani članci