Otkrivena nevjerojatna ljekovita svojstva čaja

Vidi originalni članak
Popularni čaj Earl Grey sadrži ekstrakte voća koji se nazivaju bergamot, a upravo za taj sastojak znanstvenici vjeruju da je 'super hrana' za srce, prenosi Daily Mail.

Bergamot, ekstrakt agruma, Earl Greyu daje prepoznatljiv okus, a znanstvenici smatraju kako bergamot može biti jednako učinkovit kao i statini, kontroverzni čudotvorni lijekovi koji se koriste za kontrolu kolesterola, no također mogu imati i različite nuspojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bergamot je mediteransko citrusno voće koje Earl Greyu daje specifičan okus i miris zbog kojih je ovaj čaj postao posebno popularan među srednjom i višom klasom. Nova istraživanja sada pak pokazuju kako Earl Grey sadrži enzime poznate kao HMGF (hidroksi metil glutarilnom flavononi) koji, navodno, liječe bolesti srca jednako učinkovito kao i statini.

Znanstvenici s talijanskog Sveučilišta Calabria koristili su koncentracije HMGF na proteine koji uzrokuju bolesti srca i 'loš' kolesterol. Zatim su usporedili te učinke s učincima statina koji se koriste za liječenje istih proteina, te su otkrili kako ekstrakt bergomota s HMGF-om djeluje jednako učinkovito.

Bergomota s HMGF-om ne samo ne samo da je smanjio razine LDL-a, tzv. 'lošeg' kolesterola koji dovodi do bolesti srca, već je povećao i razine HDL-a, kojega liječnici nazivaju 'dobrim' kolesterolom. Citrusno voće odavno je dio čuvene mediteranske prehrane, koje je hvaljena kao jedan od najboljih načina izbjegavanja bolesti srca, koje pak predstavljaju najčešći uzrok smrti u zapadnom svijetu.

Bergamot se pak odavno koristi u tradicionalnim 'narodnim' lijekovima na Mediteranu, i to ne samo kao zaštita za srce, već i za liječenje rana, upala te kao antiseptik.

Tportal

Vezani članci