Oprezno s alkoholom, male količine povećavaju rizik od raka!

Vidi originalni članak

Što više alkohola pijete to je veći rizik da obolite od neke vrste raka, upozorili su onkolozi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde kako i male količine alkohola povećavaju rizik od oboljenja od raka jednjaka, usta, jetre, grla, debelog crijeva i dojke. The American Society of Clinical Oncology (ASCO) nije nikada dosad povezivalo konzumaciju alkohola i obolijevanja od raka, ali sada upozorava na visoki rizik. Istraživanja su pokazala da se konzumacija alkohola povećala od 2001.- 2002. godine i to za prosječno 11 posto, a 50 posto više ljudi je okarakterizirano da ima "problema s alkoholom".

Ističu se preporuke za žene da ne piju više od jednog pića na dan, a muškarci dva pića na dan. Alkohol ne utječe na svaki dio tijela na isti kancerogeni način, pojašnjava liječnica Noelle LoConte, s Klinike školske medicine i javnog zdravlja Sveučilišta Wisconsin.

"Za rak glave i vrata i jednjaka, produkt alkohola (acetaldehid, koji je kancerogen) izravno utječe na tkivo čim se proguta alkoholno piće", napisala je. Nije potrebno u potpunosti se odreći alkohola, ali svakako je preporuka zadržati se na najviše jednom pišu na dan za žene i dva za muškarce. Ako inače pijete više od toga, smanjena konzumacija alkohola smanjit će i rizik od nastanka nekog od navedenih vrsta raka, piše Daily mail.

Izvor: vecernji.hr

Vezani članci