Neplodnim parovima financirat će se najmanje dvije umjetne oplodnje

Vidi originalni članak

... neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobama koje se podvrgavaju MPO-u osiguravaju se najmanje dvije procedure potpomognute reprodukcije čije će troškove snositi nadležni fondovi zdravstvene zaštite i osiguranja u entitetu i fond Brčko Distrikta", navodi se u nacrtu.

Pravo na obitelj

Na prijedlogu okvirnog zakona već dugo rade najbolji medicinski stručnjaci, a zakon je nastao iz potrebe uređivanja ove oblasti kako bi se parovima i ženama koji na uobičajeni način ne mogu dobiti potomstvo, omogućilo ostvarivanje ustavnog prava na zasnivanje obitelji. Iako nema točnih statističkih podataka, smatra se kako je 15% parova u BiH suočeno s problemom neplodnosti, u čemu BiH ne zaostaje za svjetskim trendovima.

Od tog broja, 40% je uzrok kod žene, 40% kod muškaraca, a kod 20% parova uzrok se nalazi kod oba bračna partnera ili je nepoznat, što je na razini svjetskog prosjeka. Ono u čemu zaostajemo je tretman parova koji se bore s neplodnošću, kako okoline tako i same države. Naime, BiH nema poseban zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ni na državnoj, ni na entitetskoj razini, iako je 2012. bilo pokušaja njegova donošenja u FBiH, no zakon nije dobio potporu u Parlamentu.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju RS propisano je da se liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje utvrđuje posebnim zakonom, ali ovaj zakon nije donesen. Okvirnim zakonom predviđeno je da entiteti i Brčko Distrikt u roku od šest mjeseci donesu svoje zakone koji bi bili u skladu sa zakonom na državnoj razini, te na taj način BiH ispuni očekivanja svojih građana i svrsta se u red ostalih država u regiji koje imaju ovakav zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propali pokušaj u FBiH

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a od 2011. plaća 2 pokušaja medicinski potpomognute oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama starijim dvije godine 50% troškova postupka. Prava bračnih i izvanbračnih partnera uređena su pravilnikom o sadržaju, opsegu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. Fond zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ne plaća ni jedan postupak.

Odlukom Parlamenta Federacije o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava iz 2009., pravo na 2 pokušaja imaju udane žene do 37 godina starosti. Plaćanje ovih troškova ostavljeno je na volju i mogućnosti županijskih fondova zdravstvenog osiguranja pa stručnjaci kažu da u Federaciji ustvari ne postoji zajamčeno plaćanje. Sve ovisi o tome je li županija bogatija ili nije, i to je diskriminacija. Pokušaj da se svim parovima u FBiH omoguće dva pokušaja na račun zdravstvenog osiguranja propao je u predizbornoj 2014. Prijedlog zakona nije dobio potrebne glasove u Parlamentu Federacije.

Vezani članci