Namirnice koje morate prestati guliti već danas!

Vidi originalni članak
Nutricionistica iz Philadephije, Katie Cavuto, jako nas je razveselila svojim iznošenjem prednosti ne guljenja određenih vrsta voća i povrća. Jer uz to što ćemo uštedjeti vrijeme, sačuvat ćemo i hranjive vrijednosti i okuse. A evo na koje namirnice se to odnosi:

Krumpiri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uobičajeno je da se za pire krumpir, krumpir salatu, pa čak i pečeni krumpir, odstranjuje kora. No to je loša ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakna, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro istrljajte pri pranju.

Patlidžan

Koža patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidant koji pomaže u borbi protiv oštećenja stanica do kojih dolazi zbog starenja ili bolesti, ističe Cavuto.

Batati

Kora slatkih krumpira mjesto je na kojem se kriju svi hranjivi sastojci: vitamin C, kalij i beta karoten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svježi krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor i visokog su glikemijskog indeksa.

Mrkva

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da se riješavate vanjskog omota mrkve. Cavuto kaže: "Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili direktno ispod nje."

Pastrnjak

Često ga nazivaju bijelom mrkvom, no pastrnjak je manje sladak, te više paše u zimske dane. A sdrži brojne hranjive sastojke direktno ispod kore, pa je radije zadržite kad ga budete kuhali s drugim povrćem.

Jabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško prožvakati, no to samo znači da je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. "Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Cavuto.

Z.B.S. / womenshealthmag.com

Vezani članci