Mostarci zdravi!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Virus H3N2

Pročelnik Klinike za infektivne bolesti KB-a Mostar dr. Ivo Curić je kazao kako je bitno da većeg broja oboljelih od gripe nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, ali ništa alarmantno. U odnosu na prošlu godinu, kad smo imali oboljelih i u jedanaestom mjesecu, ova godina je puno mirnija. No, gripa je nepredvidiva. S druge stane, bitno je da virusa H1N1 nema, nestao je, a u igri je samo virus H3N2, a on je sastavni dio cjepiva, kazao je dr. Curić dodavši kako se virus gripe može javiti i do mjeseca travnja.

I na Higijensko-epidemiološkoj službi RMC-a "Dr. Safet Mujić" situacija je mirna. Šef spomenutog odjela dr. Nermin Avdić je kazao kako na svu sreću još nema zabilježenih slučajeva gripe.

- Gripe još uvijek nema. Hladno vrijeme očito pogoduje smanjenju oboljelih jer virusima ne pogoduju ovakve hladnoće, kazao je dr. Avdić.
Pored respiratornih oboljenja, u ambulantama i domovima zdravlja posljednjih dana zabilježen je broj pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog želučanih tegoba praćenih proljevom i povraćanjem. Kad su u pitanju želučana oboljenja, liječnici navode kako s obzirom na broj prijavljenih slučaja situacija nije zabrinjavajuća.
- Kod nas nismo imali većih prijava želučanih oboljenja, a koliko doznajem, takvih slučajeva nije bilo ni na infektivnom, kazao je dr. Avdić. Isto je kazao i dr. Curić kazavši kako su želučana oboljenja češća ljeti, no ima ih i u zimskim mjesecima.
- Broj oboljelih od virusnih želučanih oboljenja je kao i uvijek, u granicama normale i u razmjeru prethodnih godina. Nema nikakvog razloga za zabrinutost, kazao je dr. Curić.

Liječnici navode kako se od želučanih virusnih oboljenja, ukoliko se radi o blažim simptomima, bolesnici uz dijetu liječe sami. No, ukoliko povraćanje i proljev praćeni visokom temperaturom potraju više dana, potrebno se javiti liječniku. Kako bi se smanjio rizik od zaraze, napominju liječnici, potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera zaštite.

Voditi računa o higijeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je u pitanju prevencija od gripoznih oboljenja, liječnici savjetuju kako cjepivo protiv gripe i dalje ostaje kao mjera koja se preporučuje osobito ugroženim kategorijama kao što su kronični bolesnici te umirovljenici.

Bitno je izbjegavati skupove, zagušljivost i zadimljenost, voditi računa o respiratornoj higijeni budući da je riječ o kapljičnoj infekciji, koja se prenosi posredno. To podrazumijeva podizanje higijensko-dijabetesnog standarda, što znači kvalitetnija laganija i vitaminizirana hrana, jako je bitna osobna higijena, odlaganje maramica, te posebno pranje ruku.

Ukoliko se razbolimo, napominju liječnici, bitno je gripu preležati, ostati kući i odmarati, kako zbog vlastitog zdravlja, tako i zbog zdravlja drugih ljudi kako se virus ne bi širio dalje.

izvor: Dnevni list

Vezani članci