Mlijeko škodi zdravlju: Izaziva alergije, ekceme, upale...

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ipak, čvrsti argumenti potvrđuju kako davanje kravljeg mlijeka djeci više šteti nego koristi. Svi hranjivi sastojci mlijeka mogu se nadoknaditi uravnoteženom zdravom prehranom. Mlijeko se dugo smatralo važnim izvorom kalcija za dijete u razvoju. Ukoliko se djecu može uvjeriti da što više jedu zeleno povrće – njihov utjecaj na zdravlje mnogo je učinkovitiji.

Sve više zabrinjavaju dokazi o negativnim nuspojavama kravljeg mlijeka, osobito ako se konzumira u ranoj životnoj dobi. Mnoga djeca koja redovno piju mlijeko – čak oko 7,5 posto djece – pate od alergija koje doktori često  ne dijagnosticiraju, piše dalmacijanews.

Osim hormona kojima je zasićeno homogenizirano mlijeko, ono sadrži više od 30 vrsta proteina na koje naše tijelo može reagirati, a mogu se i manifestirati kao ekcemi, zatvor, dugotrajna prehlade ili česte upale uha. Čak i mnogi pedijatri ne prepoznaju simptome pacijenata koji bespotrebno trpe stanja kao što su grčevi i crijevni plinovi.

Izaziva i dijabetes?

Trenutno se provodi istraživanje koje mlijeko povezuje s dijabetesom. Finska, zemlja s najvišom potrošnjom mlijeka,  ima najveći  postotak tipa 1 (koji je inzulin-ovisan) dijabetesa u svijetu. U Kini i jugoistočnoj Aziji, gdje se pije malo mlijeka, rani oblik bolesti gotovo ne postoji zbog iznimno malih količina laktoze.

Profesorica  Outi  Vaarala, znanstvenica sa  Sveučilištu u Helsinkiju,  proučavala  je  utjecaj mlijeka na djecu proteklih dvadeset godina. Vjeruje da tijelo odraslog čovjeka razvija antitijela na goveđi inzulin, koji onemogućava proizvodnju humanog inzulina – što kod beba nije dovoljno razvijeno. Pilot istraživanjima podržala je svoju pretpostavku, ali čvršći rezultati pojavit će se krajem 2012. godine.

Naravno, ovo je samo jedna od nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti zašto će djeca koje majke prerano prestaju dojiti  imati veći rizik oboljenja od dijabetesa.  Ako je profesorica Vaarala  u pravu, to bi moralo biti povezano sa oslabljenom  crijevnom stjenkom.

Kravlje mlijeko povezano je i sa dijabetesom tipa 2 . Iz istih razloga povezano je i sa bolestima srca;  iznenađuje da sadrži više proteina nego što ljudsko tijelo zahtijeva. Čak i mlijeko sa niskim udjelom masti, ima relativno visoke razine kolesterola i zasićenih masnoća. Nutricionist Josip Keon ističe kako mast  obranog mlijeka možda čini 2 posto težine, ali 34 posto kalorija.

I dok djeca u vrtiću godišnje popiju oko 100 litara mlijeka,  trebalo bi razmisliti o ovoj činjenici: nema drugih vrsta u prirodi koje redovito troše druga mlijeka.

TIHANA PALADIN

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci