Ljekovita Preslica poljska

Vidi originalni članak

Nalazimo je po poljima, prugama, međama, jarcima, pored rijeka i potoka. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu, stoga je zovu i konjski rep. Čitava biljka sakuplja se u svibnju do srpnja i suši u hladu, kad se dobro razvije.
Preslica je vrlo dobra za pojačano izlučivanje mokraće, vrlo je korisna i protiv plućnih bolesti i krvarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaj od preslice u 8-10 litara vode i tim odvarom parimo bolesnika, onda je to vanredno djelotvorno sredstvo protiv teških nesnosnih bolova i grčeva koji nastaju odvajanjem kamenca iz bubrega, žuči i mokraćnog mjehura. Ako se pak kuha jedna jedaća žlica preslice s jednom jedaćom žlicom pretucanih smrekovih bobica u 3 decilitra vode - pola sata - i pije svakog sata po gutljaj, to jača i čisti želudac, jetra, bubrege i mokraćni mjehur od kamenca i pijeska.

Preslica koristi i kod teškoće pri mokrenju, te protiv svih otrovnih sokova i plinova u tijelu. Ovaj se čaj uzima natašte (jednu malu žlicu) a preko dana češće po jedan gutljaj. Pije se bez šećera, nekoliko nedjelja. Kod upale mokraćne bešike preslicu treba u jednakim dijelovima uzeti sa nanom i listom bršljana.

Preslica sadrži veliki postotak kremične kiseline (i do 80%), odatle je membrana preslice jako inkrustirana kremičnom kiselinom i zbog toga vrlo krhka i lomljiva. Osim toga sadrži saponin ekvizetin, akonitin, jabučne i oksalne kiseline, smolu i gorčin. Čaj izaziva krvarenje ako se pije u jačim dozama i većim količinama.

Djeci koja su preboljela šarlah s vodenim otokom (u slaboj dozi) mnogo koristi. Dobar je i kao oblog za kraste na glavi.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl

Vezani članci