Lišće božikovine liječi mnoge bolesti no plod je jako otrovan!

Vidi originalni članak
Božikovina snižava temperaturu

U narodnoj medicini, božikovina se upotrebljava za liječenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja, gihta, groznice i malarije, bolesti krvi, naročito malokrvnosti, bolesti limfe, škrofuloze i otečenih limfnih žlijezda, bolesti dišnih organa i putova (bronhitis i katar), bolesti probavnog sustava (slabi rad želuca), bolesti jetre (žutica), krvarenja, tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće, visoke temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sok iz listova biljke dobiva se mljevenjem svježe ubranih listova, a iscijeđeni sok upotrebljava se za liječenje bolesti jetre. Korijen se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u liječenju grozničavih stanja i povišene tjelesne temperature.

Važno je znati da su plodovi biljke otrovni

Zreli plodovi su jako otrovni, izazivaju mučninu, povraćanje i proljev, a u težim slučajevima i smrt. Od božikovine se izrađuju i poznate Bachove kapi, koje se rabe za liječenje tegoba kao što su često izmjenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi. Moguće su alergija i osjetljivost često praćene mučninom, proljevom te jakim povraćanjem.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl

Vezani članci