Kad je savršeno vrijeme za kavu?

Vidi originalni članak
Ako ste ikad popili kavu, a da pritom niste osjetili njeno razbuđujuće djelovanje zagazili ste na tlo kronofarmakologije koja proučava kako različiti lijekovi i stimulansi koje unosimo u organizam utječu na našu biologiju.

„Kad je riječ o kavi, biološko područje na koje treba obratiti pažnju je razina kortizola - hormona kojeg povezujemo sa stresom i brzinom naše mentalne reakcije i percepcije. Više kortizola u našem tijelu znači da ste prirodno budniji i usredotočeniji", objašnjava Steven Miller na službenom Twitter računu Društva za neuroznanost (Neuroscience DC). „Što ste budniji i usredotočeniji, kava će biti manje učinkovita. Dakle, ako smo popili kavu u vrijeme kad je naša budnost već prirodno na svom vrhuncu, efekt razbuđivanja kojeg kava ima nećemo moći iskoristiti. Stoga bismo svoju kavu trebali tempirati u vrijeme kad je razina kortizola u tijelu najmanja", tvrdi Miller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda kortizol svoju najvišu razinu dostiže između 8 i 9 sati ujutro, njegova razina povećava se još par puta tijekom dana: između 12 i 13 i između 17:30 i 18:30. Ako pak volite jutarnju kavu, ona će biti najučinkovitija ako u njoj uživate između 9:30 i 11:30 kad razina kortizola pada na najmanju razinu prije nego opet počne rasti.

Prema Državnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, savršeno vrijeme za kavu je 14:16, no ova procjena nije utemeljena na mjerenjima razine kortizola već na istraživanju u koje vrijeme se zaposleni ljudi osjećaju najumornije.

Ako zaista želite iskusiti maksimalnu dobrobit užitka ispijanja kave, znanstvenici preporučuju kratko 15-minutno spavanje odmah nakon ispijanja par šalica kave. Eksperimentalno je dokazano da kombinacija kave koja čisti tijelo od adenozina - kemikalije koja nas čini pospanima, i takvog kratkog sna, omogućuje najveći stupanj budnosti kroz najduži period.

Ta metoda je primjer paradoksalnog učinka mnogo supstanci u našem tijelu.

Izvor: SmithsonianMag

Vezani članci