Izbjegnite blagdansko prejedanje

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Pogledajte još neke uskršnje zamke.

 Trgovci žele prodati čokoladu, šunke, jaja, sastojke za kolače i druge delicije no vi budite pametniji i promislite mora li sve to baš u tolikim količinama proći kroz vaš želudac. Punu košaru iz nutricionističke noćne more možete zamijeniti jednako ukusnim laganijim voćnim desertima i raznovrsnim sezonskim povrćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno istraživanje pokazalo je da se količina hrane na slikama koja prikazuje Isusovu posljednju večeru povećavala kroz stoljeća. A uskršnji banketi koji ga navodno slave danas su vrlo daleko od beskvasnog kruha i malo vina.

No bez obzira slavite li uskršnjim banketom čudo uskrsnuća, dolazak božice proljeća i magičnu pretvorbu ptice smrznutih krila u zeca ili je tek riječ o izgovoru za obiteljsko okupljanje, proljeće je najgore vrijeme za debljanje.

Istraživanja koja ne biste smjeli zlorabiti:

1. Čokolada je dobra za zdravlje jer sadrži korisne flavonoide. Točno, ali u vrlo malim količinama, ne više od kockice na dan, a i riječ je prije svega o onoj s velikim udjelom kakaa. Veće količine zapravo štete krvožilnom sustavu.

2. Jaja su superhrana. Točno, ali ni s njima ne smijete pretjerivati. Jedno je sasvim dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Riba je izvor omega 3 kiselina. Točno, no bolje bi bilo jesti je redovito tijekom tjedna nego prežderati se bakalara ili fiš paprikaša par puta na godinu.

4. Šunka, teletina, govedina i janjetina bogatije su željezom, a svinjska šunka je i iznimno masna i često presoljena. Šunku, dakle, jedite u malim količinama.

5. Janjetina je izvrstan izvor proteina i važnih B vitamina kao i niacina, koji štiti od Alzheimerove bolesti. Točno, no istovremeno je i poprilično masna - i ovdje je presudna umjerenost.

Uz sve navedeno jedite radije više povrtnih priloga i salata. Malo šampanjca potaknut će probavu, a dobro bi bilo popiti i čašu crnog vina. Sva druga alkoholna pića radije ne pijte uz obrok jer će samo usporiti probavu.

 

magazin.hr

Vezani članci