Hranite se u skladu sa godinama

Vidi originalni članak

Pravilna ishrana predstavlja osnovu zdravog načina života, pri čemu treba uzeti u obzir i godine, tvrde naučnici sa Sveučilišta Kalifornija. Naše tijelo se vremenom mijenja pa su potrebe organizma drugačije. Dakle, ono što jedete sa 30 godina, ne bi trebalo da konzumirate i u pedesetim, upozoravaju američki stručnjaci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OD 20. DO 30. GODINE
Jedite dosta mliječnih proizvoda, jer vam kosti još uvijek rastu, a alkohol bi trebali potpuno izbjegavati zbog lošeg utjecaja na zdravlje noktiju, kose i kože. Stroge dijete u ovom periodu nikako nisu poželjne.

OD 30. DO 40. GODINE

Počinjete da osjećate nedostatak energije i umor, zbog čega bi primjerice kave trebali da zamijenite suhim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Izbjegavajte šećer i nezdrave masti, kako biste zadržali tjelesnu težinu u normalnim granicama.

OD 40. DO 50. GODINE

Pojavljuju se prvi znaci anemije, zbog čega stručnjaci preporučuju kvalitetno crveno meso, voće i zeleno lisnato povrće. Slatkiše zaobilazite u širokom luku jer se u ovim godinama kalorije teže troše, pa lako možete da nabacite višak kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OD 50. DO 60. GODINE

U ovom periodu imunitet pada, zato bi trebali unositi više probiotika i piti dosta vode kako ne biste dehidrirali. Jedite što više povrća i ribe, dok bi suhomesnate proizvode trebalo da izbacite iz svog jelovnika.

POSLIJE 70. GODINE

Ishrana treba da bude koncentrirana na voće, povrće, piletinu, ribu, a ne zaboravite i da unosite dosta tečnosti, naročito vode.

Izvor: menshealth.rs

Vezani članci